Connect with us

Kosovo

Fond za humanitarno pravo: Negiranje žrtava na etničkoj osnovi neprihvatljivo

Objavljeno

-

Fond za humanitarno pravo Kosovo reagovao je nakon otkrivanja spomen-ploče u Opštini Podujevo, koja nosi imena 31 žrtve albanske nacionalnosti tražeći da na toj ploči budu i imena žrtava srpske nacionalnosti.

Naime, u selu Lužane, na mjestu gdje je tokom bombardovanja 1. maja 1999. godine nastradalo 44 osoba, opština Podujevo je u znak sjećanja na žrtve postavila spomen-ploču sa imenima žrtava albanske nacionalnosti, isključujući pritom srpske žrtave koje su takođe izgubile živote u tom događaju.

Fond za humanitarno pravo iz Prištine je podsjetio da su u napadu na mostu u Lužanu život izgubili i Srbi, a ne samo Albanci.

“Za informaciju javnosti, prema dosadašnjim podacima Fonda za humanitarno pravo Kosova, dana 1. maja 1999. godine, oko 13.00 časova, NATO je pogodio autobus Niš Ekspresa koji je u tom trenutku prelazio preko mosta u Lužanu i koji se kretao u smijeru Prištine. Kao posljedica ovog događaja, živote je izgubile 44 osoba. Među njima 31 albanskih civila i 13 Srba”, navode iz Fonda.

Oni su izrazili duboku zabrinutost ovakvim načinom sjećanja na žrtve, posebno kada lokalne i državne institucije doprinose jačanju jednostranih narativa, koji predstavljaju selektivne verzije historije.

“Negiranje žrtava na etničkoj osnovi, predstavlja uvredu za žrtve i njihove porodice i produbljuje podjele između zajednica na Kosovu. Stoga, Fond traži od Opštine Podujevo da spomen-ploča istinito predstavi događaj, odavajući poštu svima onima koji su u tom događaju izgubili svoj život”, ističe se u saopštenju Fonda.

Iz Fonda za humanitarno pravo su apelovali i da ubuduće inicijative za podizanje memorijala u čast sjećanja na žrtve uključe sve žrtve, bez obzira na njihov rod, rasu ili etničko poreklo.

(Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply