Connect with us

Kosovo

Fon Kramon: Francuski ministar unutrašnjih poslova ne dozvoljava viznu liberalizaciju

Objavljeno

-

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, Viola fon Kramon rekla je da je ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanin razlog što Francuska ne odobrava ukidanje viza za građane Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Ona je tako odgovorila na pitanje njemačke novinarke, o preprekama koje nameću Francuska i njen predsjednik Emanuel Makron po pitanju liberalizacije viznog režima za Kosovo.

“Nisu problem Makron i njegovi savjetnici, već ministar unutrašnjih poslova. Teško je”, odgovorila je Fon Kramon, nakon čega je njemačka novinarka Franciska Čindrela na Tviteru zatražila da neko objasni spoljnu politiku Francuske.

“Može li neko da mi objasni francusku spoljnu politiku? Blokiranje države sa 1,8 miliona stanovnika godinama da ne dobije nešto tako osnovno kao što je liberalizacija viza. Kakvu korist imaju stanovnici zemlje sa 67 miliona stanovnika od ovoga? Bila bih zaista zainteresovana da znam ko su Makronovi savjetnici za Balkan i šta ih brine”, istakla je ona.

Bivši ministar za evropske integracije Bekim Čolaku izjavio je da je upravo ministar unutrašnjih poslova Francuske ranije tražio informacije od kosovske vlade u vezi sa nekim tehničkim aspektima.

Prema njegovim rijčima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske strahuje od mogućnosti “talasa” ljudi sa Kosova koji bi napustili Kosovo i otišli u šengenski prostor.

(Ekonomija online, Kosovo online)