Connect with us

Kosovo

Evropska komisija pisala zemljama EU: Kosovo je ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju

Objavljeno

-

Evropska komisija je poslala državama članicama EU detaljan tehnički dokument kojim se potvrđuje da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju i da Komisija potvrđuje predlog EU za liberalizaciju viza za Kosovo, prenosi Reporteri.

Radio Slobodna Evropa prenosi da je imao uvid u ovaj dokument, koji će biti i osnova za raspravu u radnoj grupi za vize u Savjetu 13. oktobra u Briselu.

U ovom dokumentu, poslatom kao non-pejper, detaljno se pominju primjeri koji dokazuju da je Kosovo i posle 2018. godine, kada je Komisija potvrdila ispunjenje kriterijuma, nastavilo da napreduje u svim oblastima koje su obuhvaćene vodičem za vize.

“Kosovo je uspostavilo snažan pravni i operativni okvir za borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i suočavanje sa bezbjednosnim i migracionim rizicima. To je potvrđeno i kroz godišnje izvještaje Komisije u okviru paketa proširenja”, navodi se u zaključcima dokumenta.

U istom dokumentu se potvrđuje da je Kosovo nastavilo da konsoliduje napredak u ključnim oblastima identifikovanim u mapi puta za liberalizaciju viznog režima.

“Kao rezultat toga, osnova za preporuku Komisije iz 2018. da se građani Kosova izuzmu iz zahtjeva za vize za kratkoročni boravak ostaje u potpunosti validna“, zaključuje se na kraju ovog izvještaja.

Prema ekspertima Evropske komisije, Kosovo je posljednjih godina ojačalo pravni i institucionalni okvir u oblastima kao što su bezbjednost dokumenata, upravljanje granicom i migracijama, javni red i bezbjednost, osnovna prava u vezi sa slobodom kretanja, približavajući ih standardima EU.

Izvještaj potvrđuje da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova obezbedilo da sve putne isprave budu biometrijske i da su u skladu sa međunarodnim standardima i standardima Evropske unije.

Prema ovom izvještaju, Kosovo je još više prilagodilo zakonodavstvo sa EU u oblasti koordinisanog upravljanja granicom. Takođe, ostvaren je značajan napredak u funkcionisanju pravosudnog sistema, uključujući efikasnost, profesionalnost, odgovornost i integritet.

Navodi se da je Kosovo postiglo napredak u istrazi i kažnjavanju slučajeva organizovanog kriminala. kao i da je Kosovo ispunilo uslove za repatrijaciju svojih građana, koji su tražili azil u EU i doneli odluku o odlasku.

Evropska komisija beleži pozitivan trend u broju odbijenih viza za građane Kosova iz zemalja EU, kao i smanjenje broja lažnih tražilaca azila.

Svi ovi podaci koji su navedeni u dokumentu koji je poslala Evropska komisija poslužiće Savjetu EU, koji 13. oktobra počinje proceduru za finalizaciju odluke o liberalizaciji viza za Kosovo.

(Reporteri, Kosovo online)