Connect with us

Kosovo

Evropska komisija pisala zemljama EU: Kosovo je ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju

Published

on

Evropska komisija je poslala državama članicama EU detaljan tehnički dokument kojim se potvrđuje da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju i da Komisija potvrđuje predlog EU za liberalizaciju viza za Kosovo, prenosi Reporteri.

Radio Slobodna Evropa prenosi da je imao uvid u ovaj dokument, koji će biti i osnova za raspravu u radnoj grupi za vize u Savjetu 13. oktobra u Briselu.

U ovom dokumentu, poslatom kao non-pejper, detaljno se pominju primjeri koji dokazuju da je Kosovo i posle 2018. godine, kada je Komisija potvrdila ispunjenje kriterijuma, nastavilo da napreduje u svim oblastima koje su obuhvaćene vodičem za vize.

“Kosovo je uspostavilo snažan pravni i operativni okvir za borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i suočavanje sa bezbjednosnim i migracionim rizicima. To je potvrđeno i kroz godišnje izvještaje Komisije u okviru paketa proširenja”, navodi se u zaključcima dokumenta.

U istom dokumentu se potvrđuje da je Kosovo nastavilo da konsoliduje napredak u ključnim oblastima identifikovanim u mapi puta za liberalizaciju viznog režima.

“Kao rezultat toga, osnova za preporuku Komisije iz 2018. da se građani Kosova izuzmu iz zahtjeva za vize za kratkoročni boravak ostaje u potpunosti validna“, zaključuje se na kraju ovog izvještaja.

Prema ekspertima Evropske komisije, Kosovo je posljednjih godina ojačalo pravni i institucionalni okvir u oblastima kao što su bezbjednost dokumenata, upravljanje granicom i migracijama, javni red i bezbjednost, osnovna prava u vezi sa slobodom kretanja, približavajući ih standardima EU.

Izvještaj potvrđuje da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova obezbedilo da sve putne isprave budu biometrijske i da su u skladu sa međunarodnim standardima i standardima Evropske unije.

Prema ovom izvještaju, Kosovo je još više prilagodilo zakonodavstvo sa EU u oblasti koordinisanog upravljanja granicom. Takođe, ostvaren je značajan napredak u funkcionisanju pravosudnog sistema, uključujući efikasnost, profesionalnost, odgovornost i integritet.

Navodi se da je Kosovo postiglo napredak u istrazi i kažnjavanju slučajeva organizovanog kriminala. kao i da je Kosovo ispunilo uslove za repatrijaciju svojih građana, koji su tražili azil u EU i doneli odluku o odlasku.

Evropska komisija beleži pozitivan trend u broju odbijenih viza za građane Kosova iz zemalja EU, kao i smanjenje broja lažnih tražilaca azila.

Svi ovi podaci koji su navedeni u dokumentu koji je poslala Evropska komisija poslužiće Savjetu EU, koji 13. oktobra počinje proceduru za finalizaciju odluke o liberalizaciji viza za Kosovo.

(Reporteri, Kosovo online)