Connect with us

Kosovo

Evropska komisija objavljuje izvještaj o napretku Kosova 12. oktobra

Objavljeno

-

Evropska komisija će 12. oktobra objaviti Izvještaj o napretku Kosova. Vijest je za Radio Kosovo potvrđena iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Svake godine Evropska komisija objavljuje Izvještaj o napretku za zemlje Zapadnog Balkana i Tursku i pokazuje reforme koje moraju da urade zemlje koje teže da se integrišu u Evropsku uniju.

Prošle godine je Izvještaj o napretku Kosova pozvao na normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. U izvještaju za 2021. procenjeno je da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima od jula 2018. godine.

Pitanje vizne liberalizacije za Kosovo (jedinu zemlju od svih zemalja Zapadnog Balkana koja nema viznu liberalizaciju) biće na dnevnom redu sastanka radne grupe Evropskog savjeta 13. oktobra 2022. godine.

Paket proširenja, koji uključuje i Izvještaj o napretku, pokriva šest zemalja zapadnog Balkana: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Tursku.

Srbija i Crna Gora su već započele proces pristupnih pregovora. Sa Crnom Gorom, Evropska unija je otvorila sva poglavlja u ovom procesu.

Turska je takođe započela pregovore za članstvo u EU.

U julu ove godine, Albanija i Sjeverna Makedonija su zvanično otvorile pregovore za članstvo u Evropskoj uniji. Dok Kosovo i Bosna i Hercegovina još uvek nemaju status kandidata za članstvo u EU.