Connect with us

Kosovo

EU: Zabrinutost zbog otvaranja ambasade Kosova u Jerusalimu

Objavljeno

-

Evropska unija saopštila je da je zabrinuta i da žali zbog odluke Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu, prenosi Gezeta ekspres.

Ovaj komentar Služba za odnose sa javnošću EU saopštila je dan nakon što je Kosovo zvanično otvorilo svoju ambasadu u Jerusalimu.

“Stav EU je dobro poznat i u skladu je sa Rezolucijom 478 Saveta bezbednosti UN iz 1980, koja poziva sve države članice UN da povuku svoje diplomatske misije u Izraelu iz Jerusalima. Sve zemlje EU, kao i delegacija EU u Izraelu, imaju sedište u Tel Avivu“, navedeno je u saopštenju.

Evropska unija takođe podvlači svoju jasnu posvećenost pregovaračkom riješenju izgrađenom na međunarodno prihvaćenim parametrima i međunarodnom pravu.

EU podsjeća da su šefovi država ili vlada evropskih zemalja, na samitu 2017. godine, ponovili da „stav EU o Jerusalimu ostaje nepromenjen“.

“Dugoročna pozicija EU je jasna. Moraju se pronaći načini za rješavanje statusa Jerusalima pregovorima, kao buduće prestonice obe države, i moraju se ispuniti težnje obe strane. Pitanje Jerusalima pitanje je konačnog statusa. U ovom kontekstu, svaki diplomatski korak koji dovodi u pitanje zajednički stav EU predmet je ozbiljne zabrinutosti i žaljenja“, navedeno je u saopštenju EU.

Na pitanje o otvaranju kancelarije češke ambasade – države članice EU, u Jerusalimu, EU nije dala jasan odgovor.

Otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu proizilazi iz Sporazuma od 4. septembra 2020. u Vašingtonu o ekonomskoj normalizaciji.

Sporazum, u kojem je posredovao tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp podrazumevao je priznanje Kosova od strane Izraela, a dogovoreno je da će se ambasada Kosova nalaziti u Jerusalimu.

EU je od tada kritikovala uspostavljanje kosovske ambasade u Jerusalimu, nazivajući to odstupanjem od stavova EU, jer je, prema njima, to u suprotnosti sa težnjama zvanične Prištine za integraciju u EU.

Srbija se takođe obavezala da svoju ambasadu preseli iz Tel Aviva u Jerusalim, ali do sada se to nije dogodilo.

Što se tiče Srbije, EU podsjeća da su kritikovali ovu obavezu koju je Beograd preuzeo, ali se dodaje da će sačekati da Beograd deluje, nakon čega će EI izneti stav.

EU očekuje da se zemlje kandidati ili one koje teže pridruživanju prilagode zajedničkoj politici i stavovima zvaničnog Brisela.

(Gazeta express, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply