Connect with us

Kosovo

EU: Šansa za dogovor Beograda i Prištine, nema vremena za gubljenje

Objavljeno

-

Šefovi diplomatija EU vode staratešku debatu o Zapadnom Balkanu, osnova za to je nezvanični dokument koji je sastavio visoki predstavnik Žozef Borelj, saznaje Tanjug u Briselu.

U tzv. “non pejperu” o “Pojačanom angažamanu EU na Zapadnom Balkanu”, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da se od Srbije očekuje da ubrza dinamizam reformi u zemlji, ali i da iskoristi šansu za postizanje sporazuma sa Kosovom.

U tekstu dokumenta se ocenjuje da vlasti u Beogradu i Prištini trenutno imaju “jak mandat”, dobijen na izborima, koji bi “trebalo da iskoriste za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji”.

“Ni jedna ni druga strana nemaju vremena za gubljenje”, navodi se u tekstu.

Dodaje se da se u EU radi na omogućavanju nastavka procesa pregovora Beograda i Prištine u Briselu.

Priština se poziva da napravi “odlučujuce reformske napore” kao i “napredak u dijalogu kome posreduje EU”, kako bi napredovalo na svom evropskom putu.

Uz naglasak da je neophodno “ubrzati proces integracije” Srbije, Beograd se poziva na da ubrza reforme “posebno u oblasti vladavine prava i upravljnaja”, ali i da “konsoliduje svoju geopolitičku orjentaciju”.

“U to treba uložiti više političkog investiranja”, navodi se u tekstu.

U dokumetu se naglašava da su integracije Zapadnog Balkana u EU “politički, bezbednosni i ekonomski interes” i “investicija u stabilnu i propseritetnu Uniju”.

“Zapadni Balkan ima jasan cilj da postane punopravni deo EU i ne želi da se zadovolji pojačanom ekonomskom, tragovinskom i finansijskom saradnjom”, stoji u tekstu.

Dodaje se da građani Zapadnog Balkana imaju “osjećaj dugokog razočarenja” u porces proširenja koji, u slučaju Srbije, dolazi zbog usporavanja tempa napredovanja.

EU se, u zaključku, poziva na jedinstven pristup Zapadnom Balkanu koji će sve snage usmeriti ka “jednom cilju”, a to je “rad na zajedničkoj budućnosti” i “čvrstom povezivanju Zapadnog Balkana sa EU”.

(Tanjug)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply