Connect with us

Kosovo

EU razočarana što Kosovo nije ispoštovalo zahtjeve za odlaganje odluke

Objavljeno

-

Evropska unija izrazila je razočaranje zbog toga što Kosovo nije poslušalo savjet međunarodne zajednice u vezi sa odlaganjem roka za preregistraciju vozila na Kosovu koji su izdali srpski organi.

„Kosovo treba da omogući duži prelazni period. Ovo je dosljedan savjet najbližih partnera Kosova, uključujući EU i SAD. Razočaravajuće je videti da to nije ispoštovano““, navodi se u saopštenju koje je izdala kancelarija ambasadora EU u subotu kasno uveče.

Ovde se takođe navodi da je posljednja odluka kosovske vlade, kako se kaže, „pravi korak“, ali nije u skladu sa dogovorima dijaloga koji su obavezujući za obe strane.

“Kosovo ima pravo da postepeno ukine tablice ‘KM’, ali proces treba da se odvija na način dogovoren u dijalogu i sproveden na inkluzivan i konsultativni način”.

Navodi se da je relevantni sporazum iz 2016. godine predviđao jasno sekvenciran i definisan proces sa rokom od 12 meseci za proces postepenog ukidanja, “koji nije ispoštovan.”

Evropska unija smatra da je neophodno zadržati mir pozivajući sve uključene strane da budu uzdržane i izbegavaju bilo kakve radnje ili retoriku koji bi mogli da ugroze stabilnost na terenu, posebno na sjeveru Kosova.

Potvrđuje se takođe da će EU, zajedno sa svojim partnerima, nastaviti da se angažuje i sa Kosovom i sa Srbijom. U saopštenju se izražava očekivanje da se strane angažuju konstruktivno i u dobroj namjeri kako bi pronašle riješenje bez daljeg odlaganja, uz punu saglasnost sa sporazumima o dijalogu.

(RTK, RTK2)