Connect with us

Kosovo

Budžet za 2023: Za zdravstvo preko 300 miliona evra i 400 radnih mjesta

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti sinoć je predstavio budžet Vlade Kosova za 2023. godinu od 3,2 milijarde, pominjući izdvajanje sredstava za nekoliko strateških sektora.

On je pomenuo posljednju sjednicu Vlade na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu Republike Kosovo za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra.

Na osnovu prioriteta Vladinog programa, za 2023. godinu obezbjeđeno je 296 miliona evra za zdravstveni sektor na centralnom i lokalnom nivou. Prema riječima premijera, za esencijalne lijekove obezbjeđeno je 60 miliona evra, povećanje budžeta za zdravstvenu infrastrukturu, uključujući 400 dodatnih pozicija za medicinsko osoblje, 300 na lokalnom i 100 na centralnom nivou.

“Nastavili smo budžetsku liniju za izgradnju rasadnika, već 11 godina. Povećali smo ljudske kapacitete sa 243 nova radna mjesta. Ispunili smo obećanje za 500 asistenata za djecu sa smetnjama u razvoju”, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Kako je kazao, podrška poljoprivrednicima će se nastaviti, „prvi put do sada dostiže vrijednost od 87 miliona evra. Uz podršku iz inostranih fondova očekujemo da premašimo vrijednost od 100 miliona evra”.

Za bezbjednost i odbranu, premijer kaže da je Vlada povećala podršku, povećala budžet za nabavku savremenog naoružanja za vojsku i dodala 300 novih radnih mjesta za policiju.

„Za 2023. godinu izdvojili smo dodatnih 15 miliona evra, za državne rezerve. Dodali smo 240 novih radnih mjesta za inspektorate. 6 miliona evra za državne carinske terminale, 40 miliona evra za investicije za podršku javnim preduzećima, i 60 miliona evra za naknade za materinstvo i djecu”, napisao je Kurti.

Kurti je naveo da će Vlada ispuniti svoje obećanje 2023. godine i uključiti svu djecu mlađu od 16 godina u šemu.

“Radeći maksimalno i časno, kroz izvršenje ovog budžeta, obavezaćemo se da ćemo unaprediti sve aspekte koji utiču na živote građana naše Republike”, napisao je premijer Kurti na Fejsbuku.

(RTK2)