Connect with us

Kosovo

EU poručuje da mjere protiv Kosova ostaju na snazi

Objavljeno

-

Zvaničnici Evropske unije (EU) poručuju da će restriktivne mjere protiv Kosova biti ukinute kada o tome odluče države članice EU a ne kosovski političari.

“Na državama članicama je da razmotre situaciju i da onda zajedno sa evropskim institucijama odluče da li da ukinu mere ili ne. Mogu samo da potvrdim da su razgovori još uvek u toku, a mogu da podsetim i da mjere još nisu ukinute”, izjavio je portparol EU, Peter Stano.

Ovaj komentar briselskog portparola dolazi nakon što je premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) izjavio je da su ispunjeni svi zahtjevi EU za ukidanje kaznenih mjera prema Kosovu.

Prema Stanu, odluka o mogućem ukidanju restriktivnih mjera zahtjeva širi koncenzus unutar EU.

“Postoje mjere koje su uvedene Kosovu iz specifičnih razloga. Kada države članice to odluče, i razlozi više ne budu postojali, odlučiće o ponovnom ukidanju mera, postepeno ili u celini. Ali to nije povezano samo sa jednim incidentom ili jednim događajem”, poručio je portaprol Stano.

EU je u junu prošle godine uvela mere protiv Kosova, nakon što su kosovske vlasti ignorisale zahtjeve oko deeskalacije situacije u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru.

Kaznene mjere koje je EU uvela Kosovu odnose se na privremenu suspenziju radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, nepozivanje Kosova na sastanke na visokom nivou i suspenziju bilateralnih poseta.

Takođe, ukinuta su sredstva za Kosovo, koja su bila planirana Investicionim okvirom i Instrumentima pretpristupne pomoći – IPA 2024.

Više diplomatskih izvora RSE u Briselu je krajem aprila reklo da se većina država članica EU zalaže za ukidanje restriktivnih mjera za Kosovo. Jedina razlika među državama članicama bila je da li da se mjere ukinu odmah ili postepeno.

(RSE)