Connect with us

Kosovo

Tenzije na sjednici Skupštine Kosova, predsjedavajuća pozvala obezbjeđenje

Objavljeno

-

Skupština Kosova danas razmatra nacrt rezolucije o zaključcima Izvještaja Stejt departmenta o stanju na Kosovu, a sednica je u jednom trenutku postala napeta, pa je predsedavajuća Saranda Bogujevci pozvala obezbjeđenje kako bi dvojicu poslanika udaljili iz sale.

Zamjenica predsjednika Saranda Bogujevci zatražila je u jednom trenutku da obezbjeđenje udalji iz sale poslanike Salija Zibu iz Poketa Samoopredeljenja i Ferata Šalju iz DPK.

Šalja je, naime, prekinuo šeficu poslanika Samoopredeljenja Mimozu Kusari Ljilju, zbog čega je reagovala Bogujevci i ukorila Šalju, preneio je Reporteri.

Reagovao je i poslanik Samoopedeljenja Salih Ziba, kako bi pomogao stranačkoj koleginici, ali je Bogujevci bila oštra prema obojici.

“Vi kršite propis. Obezbjeđenje da ukloni poslanike Zibu i Šalju iz sale”, rekla je Bogujevci.

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da se u izvještaju američkog Stejt departmenta za 2023. riječ “korupcija” pominje 12 puta, za razliku od 2019, kada je pomenuta 24 puta, prenijela je Koha.

On je naveo i da se izvještaj zasniva na “dezinformacijama iz medija i nevladinih organizacija”.

“Deliu-Kodra je rekla da je pet ministara pod istragom za korupciju i moje ime je pomenuto među njima. Nikada nisam bio pod istragom za korupciju, već su istrage protiv mene bile zbog krivične prijave koju je podnio DPK. Posle godinu dana istraga, dosije je zatvoren i sud je rekao da nema sumnje u kršenje zakona”, rekao je Murati.

Šef poslanika DPK Abelard Tahiri rekao je da Murati pokušava da umanji izvještaj SAD i radi ono što vlada uvek radi, napada tužilaštvo i pravosuđe.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja rekla je da izvještaj američkog Stejt departmenta “ima propusta i netačnosti”.

Nakon rasprave o izvještaju Stejt departmenta, poslanici će glasati o nekoliko međunarodnih sporazuma.

(Reporteri, Koha, Kosovo online)