Connect with us

Kosovo

Kurti: Ispunili smo sve zahtjeve EU za ukidanje kaznenih mjera

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da su ispunjeni svi zahtjevi Evropske unije (EU) za ukidanje kaznenih mera prema Kosovu, koje su uvedene sredinom prošle godine jer je zvanična Priština ignorisala zahteve oko deeskalacije situacije u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru.

Kurti je rekao da je EU prošle nedjelje odobrila Plan ekonomskog rasta za Zapadni Balkan – vrijedan 6 milijardi evra – sa ciljem da ubrza evropske integracije regiona.

“Mjere koje su na snazi protiv Kosova su u suprotnosti sa naporima regiona da se ubrza integraciju u EU, posebno kada je reč o Planu rasta i njegovoj svrsi. Nastavljamo i sa našim naporima da otvorimo više mogućnosti oko reformi u okviru dijaloga sa EU. U tom kontekstu, ispunili smo sve zahtjeve EU za ukidanje restriktivnih mjera i te mjere moraju biti uklonjene”, rekao je Kurti na sastanku Savjeta ministara za evropske integracije 2. maja.

Kaznene mjere koje je EU uvela Kosovu odnose se na privremenu suspenziju radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, nepozivanje Kosova na sastanke na visokom nivou i suspenziju bilateralnih poseta.

Takođe, ukinuta su sredstva za Kosovo, koja su bila planirana Investicionim okvirom i Instrumentima pretpristupne pomoći – IPA 2024.

Više diplomatskih izvora RSE u Briselu je krajem aprila reklo da se većina država članica Evropske unije zalaže za ukidanje restriktivnih mjera za Kosovo. Jedina razlika među državama članicama bila je da li da se mere ukinu odmah ili postepeno.

Kurti je tokom sastanka Savjeta ministara govorio i o težnjama Kosova da postane članica EU. On je rekao da je Priština spremna da dobije status zemlje kandidata i otvori pregovore za članstvo.

“Kao najnaprednija demokratija u regionu, spremni smo da odgovorimo na hiljade tehničkih pitanja koja dolaze od Evropske komisije. U poređenju sa regionom, Kosovo nije spremno samo za status kandidata, već i za otvaranje pregovora i mnogih poglavlja za članstvo. Članstvo u Evropskoj uniji je strateški izbor”, izjavio je Kurti.

Kosovo je 15. decembra 2022. godine podnijelo zahtjev za članstvo u EU.

(RSE)