Connect with us

Kosovo

EU: Kurtijev prijedlog nema konkretnih koraka za deeskalaciju

Objavljeno

-

Evropska unija je potvrdila da je visoki predstavnik Žozep Borel primio prijedlog premijera Kosova Aljbina Kurtija za smanjenje tenzija na sjeveru, ali briselski zvaničnici navode da ovo pismo ne sadrži neophodne korake koji bi trebalo da dovedu do deeskalacije situacije.

„Do sada nismo videli nijedan odlučan i neposredan korak premijera Kurtija neophodan za deeskalaciju situacije. Nedavni događaji na severu Kosova samo dokazuju da se eskalacija i dalje nastavlja, a to je protiv interesa Kosova i svih ljudi na Kosovu“, naveo je portparol EU Peter Stano u pisanom odgovoru RTK.

Evropska unija traži od Kosova da odmah obustavi rad policije u opštinskim objektima na sjeveru, da izabrani albanski gradonačelnici obavljaju svoje dužnosti iz alternativnih objekata, kao i da se održe vanredni izbori za četiri opštine na sjeveru, uz učešće Srba.

S druge strane, Peter Stano je potvrdio da je Borelov kabinet podelio zemljama članicama Evropske unije, kako je rekao, rezime mjera koje treba preduzeti, ukoliko premijer Kurti ne preduzme adekvatne i hitne korake za smirivanje situacije.

On je dodao da se razgovori u ovom pravcu između zemalja članica nastavljaju, a da je Žozep Borel u kontaktu i sa liderima u regionu.

(RTK)