Connect with us

Kosovo

Ekonomisti: Vlada da ukine PDV i ograniči cijene

Objavljeno

-

Predstavnici poslovne zajednice i ekonomisti kažu da bi Vlada Kosova trebalo da preduzme mjere da zaštiti građane od poskupljenja prehrambenih proizvoda i goriva i da poveća svoju posvećenost praćenju tržišta, piše RSE.

Predstavnica Kosovske poslovne alijanse Ljumnije Ajdini iz kaže da je povećanje cena robe i usluga neminovno na kosovskom tržištu, zbog zavisnosti od uvoza.

Odbitak poreza na dodatu vrednost (PDV) i akciza na osnovne proizvode, prema njenim riječima, neke su od opcija koje se mogu koristiti u ovom slučaju.

“Da bi se izborili sa nekontrolisanim rastom cijena, Vlada mora na kratak period da ukine PDV na proizvode od žitarica, ulja i mlečne proizvode. Ili da uvede subvencije proizvodnoj industriji za osnovne proizvode”, rekla je Ajdini.

Ukidanje akciza i PDV na osnovne proizvode, kako kaže profesorka ekonomije na privatnom koledžu AAB Aljbulene Kastrati, može uticati na državni budžet.

Da bi se cijene roba i usluga držale pod kontrolom, Kastrati smatra da bi trebalo postaviti gornju granicu cijena.

“Treba imati u vidu da kada se kaže privatnom prodavcu, na primjer, cijena nafte ne može da bude iznad 1,49 centi, to bi moglo da donese i druge negativne efekte na tržište. To takođe može dovesti do nestašice proizvoda, pada kvaliteta ili čak mogu stvoriti ilegalna tržišta. Obično, ako vlada odredi gornje cijene, dobro je subvencionisati ostatak osnovnih proizvoda”, rekla je Kastrati.

Još jedan važan faktor u ovoj situaciji, prema mišljenju Aljbulene Kastrati i Ljumnije Ajdini, jeste kontrola tržišta od Tržišne inspekcije i Agencije za zaštitu konkurencije.

(RSE)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply