Connect with us

Kosovo

Ekonomisti: Sankcije EU oterale strane investitore sa Kosova

Objavljeno

-

Nepovoljna politička situacija i sankcije Evropske unije pogodile su gotovo sve sektore, a stručnjaci iz te oblasti smatraju da je privreda podnela najveći udarac, prenosi Gazeta ekspres.

Prema njihovim riječima, Vlada bi trebalo da se fokusira na poboljšanje imidža, ​​inače će izgubiti mnogo stranih investitora.

Ljuljzim Rafuna, predsjednik Privredne komore Kosova, rekao je da su pokušali Kosovo da predstave kao dobro okruženje za poslovanje u svijetskim medijima i u tome koriste i komoru Zapadnog Balkana za promocije.

„Čak i sa privrednim komorama EU uspjeli smo da održimo više od 17 organizacija. Posljednji je bio kada smo imali preko 100 kompanija prisutnih na Kosovu iz Turske”, podsjetio je on.

Agim Šahini iz Kosovske poslovne alijanse takođe kaže da sankcije koje Kosovo dobija od drugih zemalja utiču na povećanje stranih investitora.

„Sankcijama se narušava imidž zemlje, donoseći političko neznanje. Isto tako, Kosovo nije pristupilo nijednoj međunarodnoj organizaciji i to su posljedica slabljenja spoljne politike Kosova prema međunarodnim partnerima”, rekao je Šahini.

A za bivšeg predsjednika Privredne komore Safeta Gerdžaliua situacija je posljednjih godina „jadna“.

„Ono što se dešava posljednjih godina je bijeda koja je zahvatila Kosovo, ali vjerujem da će se efekat mera odraziti i da će biti veliki udar na imidž Kosova, činjenica je da je na Kosovu opozicija na kraju krajeva inertan i sudbina Kurtijeve vlade je da on nema Aljbina Kurtija u opoziciji“, istakao je on.

Prema mišljenju stručnjaka, vlada bi trebalo da iskoristi svoje međunarodne prijatelje da ukloni ove sankcije.

(Gazeta ekspres, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply