Connect with us

Kosovo

Od danas liberalizacija viznog režima za građane Kosova

Objavljeno

-

Odluka EU o bezviznom režimu za građane Kosova stupila je na snagu u ponoć.

Advokat Arianit Koci prvi je građanin Kosova koji je ušao u Grčku bez vize.

Ukidanjem viznog režima, Kosovo se pridružuje ostalim zemljama regiona, čiji građani već više od jedne dekade uživaju slobodu kretanja.

Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija nemaju vizni režim od decembra 2009. godine, a Albanija i Bosna i Hercegovina su prešle na takozvanu bijelu Šengengen listu u decembru 2010. godine.

Proces liberalizacije sa Kosovom je trajao najduže u upoređenju sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Vlada Kosova, u okviru informativne kampanje, organizuje prvo putovanje bez viza za najbolje takmičare u kvizu o EU.

“Premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti i zamjenica premijera, ujedno i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala Švarc čestitaće i pozdraviti prve građane koji će putovati bez viza i održaće konferenciju za medije”, saopštila je informativna služba Vlade Kosova.

Nosioci kosovskih pasoša moći će da putuju u šengenski prostor bez vize, za kratkoročne boravke, od 1. januara 2024. godine.

Zloupotreba može dovesti do odbijanja ulaska na granici u budućnosti u slučajevima kao što su: prekoračenje od 90 dana u periodu od 180 dana, rad bez dozvole, ako osoba predstavlja pretnju po javnu bezbednost ili učestvuje u kriminalnim aktivnostima. Zloupotreba i prekoračenje boravka mogu dovesti do finansijske kazne i dovesti do proterivanja i zabrane ulaska u šengenski prostor do pet godina.

Šta je ETIAS – sistem kontrole i naplate ulaska u države EU

Takođe, od danas se primenjuje i evropski sistem putnih informacija i odobrenja (ETIAS), svi putnici bez pasoša zemalja Evropske unije morati da dobiju dozvolu za ulazak u zemlje EU ili zemlje Šengena.

ETIAS obuhvata elektronski sistem preko kog će se građani prijavljivati za putovanja najkasnije 96 sati prije polaska.

Formular su u obavezi da popune svi podnosioci zahtjeva od 18 do 70 godina, a u aplikaciju je potrebno uneti: podatke iz biometrijskog pasoša, digitalnu fotografiju, kao i odgovore koji podrazumevaju informacije u vezi sa državom u koju se putuje, pitanja o zdravstvenom stanju, boravka u zemljama sukoba, prethodnim imigracionim putovanjima, kao i o kriminalnom dosijeu i upotrebi narkotika.

Kako sistem ETIAS funkcioniše?

Prijava za ETIAS naplaćivaće se sedam evra, a za maloletna lica i osobe starije od sedamdeset godina biće besplatna.

Sistem je urađen tako da veliki broj zahtjeva obrađuje istovremeno i automatski uz korišćenje elektronskih baza podataka.

Zahtjeve će sistem obrađivati na osnovu tri kriterijuma, proveravaće se da li se identitet podnosioca poklapa sa pasošem, potom da li se podaci u pasošu poklapaju sa ostalim podacima i da li je pasoš ispravan, kao i da li se odgovori na osnovna pitanja poklapaju sa podacima u bazi podataka Evropske unije.

ETIAS neće zahtjevati podatke o vakcinaciji ili hospitalizaciji zbog virusa Covid-19. Putna dozvola ne mora biti overena nakon odobrenja.

Da li odgovor na podnijeti zahtjev može biti negativan?

Kada sistem ustanovi da podaci odgovaraju kriterijumima, izdaje se odobrenje koje važi tri godine i tokom tog perioda broj putovanja u zemlje EU nije ograničen.

Sa ETIAS dozvolom, makedonski državljani će moći da borave u EU najviše 90 dana u periodu od šest mjeseci.

Za razliku od sadašnjeg modela, gdje građani Makedonije i drugih balkanskih zemalja, osim Kosova, uglavnom mogu slobodno da prelaze granice članica EU, po ETIAS modelu će morati da čekaju odgovor zemlje u koju žele da putuju, a koji može biti i negativan, prenosi Demostat.

Primjena ovog sistema odlagana je nekoliko puta, a konačna primjena realizovaće se, kako iz Brisela poručuju, iz bezbednosnih razloga zbog povećane stope terorizma i kriminalnih aktivnosti i ne predstavlja nikakvo ograničavanje stanovnika Balkana.

Države koje podležu ETIAS sistemu

Albanija, Antiga i Barbuda, Argentina, Australija, Bahami, Barbados, BiH, Brazil, Bruneji, Kanada, Čile, Kolumbija, Kosta Rika, Dominikana, El Salvador, Gruzija, Grenada, Gvatemala, Honduras, Hong Kong, Izrael, Japan, Kiribati, Kosovo, Makao, Malezija, Maršalova ostrva, Mauricijus, Meksiko, Mikronezija, Moldavija, Crna Gora, Novi Zeland, Nikaragva, Severna Makedonija, Palau, Panama, Paragvaj, Peru, Set Kitis i Nevis, Sent Lusija, Sent Vinsent i Grenadini, Samoa, Sejšeli, Singapur, Solomonska ostrva, Srbija, Južna Koreja, Tajvan, Timor Leste, Tonga, Trinidad i Tobago, Tuvalu, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Urugvaj i Venecuela.

(RTK)