Connect with us

Kosovo

Džefri Houvnijer nominovan za novog ambasadora SAD na Kosovu

Objavljeno

-

Džefri Houvnijer (Jeffrei M. Hovenier) nominovan je za amasadora SAD u Prištini, saopštili su u petak iz Bijele kuće. Ovo je jedna od sedam ključnih nominacija koje američki predsjednik Džo Bajden ima namjeru da sprovede.

Čestitke povodom nominacije Houvnijeru uputio je i dosadašnji ambasador u Prištini, Filip Kosnet.

Džefri Houvnijer trenutno obavlja funkiju zamjenika šefa misije u američkoj ambasadi u Ankari u Turskoj, gdje je vršio dužnost otpravnika poslova od avgusta 2018. do jula 2019.

Prije toga bio je vršilac dužnosti zamjenika šefa misije i ministar savetnik za politička pitanja u američkoj ambasadi u Berlinu u Njemačkoj.

Služio je u američkim misijama u Hrvatskoj, Grčkoj, Panami, Paragvaju i Peruu; u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS); i kao osoblje specijalnog izaslanika UN-a za status Kosova.

U Vašingtonu njegove dužnosti uključuju službu direktora na poslovima centralne i jugoistočne Evrope u Savetu za nacionalnu bezbednost i u Birou Stejt departmenta za evropska i evroazijska pitanja sa odgovornošću za NATO i srednjoevropska pitanja.

Magistrirao je na Univerzitetu Džordžtaun i diplomirao na Univerzitetu Brigham Young University. Govori nemački, grčki, hrvatski/srpski i španski jezik.

Ukoliko nominacija Hovnijeru bude potvrđena, on će na ovoj poziciji da nasledi dosadašnjeg ambasadora Filipa Kosneta.

(Kossev)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply