Connect with us

Kosovo

Državni vrh poručio Kvinti: Dosadašnja praksa je neustavna i ne obavezuje sadašnje institucije

Objavljeno

-

Državni vrh Kosova izdao je zajedničko saopštenje nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte i zemalja Evropske unije u kome se navodi da su jasno rekli da otvaranje srpskih biračkih mjesta na Kosovu predstavlja kršenje Ustava i zakona Kosova, prenosi Koha.

“Pored ponavljanja da će građani kosovskih Srba sa dvojnim državljanstvom imati pravo glasa u skladu sa međunarodnim standardima i praksom, odnosno preko pošte i Kancelarije za vezu, institucije su jasno stavile do znanja da će otvaranje srpskih biračkih mjesta na teritoriji Kosova biti jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse”, navodi se u saopštenju predsjednice Vjose Osmani, premijera Aljbina Kurtija i predsjednika parlamenta Gljauka Konjufce.

Štaviše, kako se dodaje “takav čin predstavlja narušavanje teritorijalnog integriteta od strane Srbije u odnosu na nezavisnu i suverenu državu Kosovo”.

“Institucije su pozvale međunarodnu zajednicu da u odnosu na Kosovo primeni iste standarde kao i za bilo koju drugu državu, jer nezavisnost naše zemlje ne priznaje samo većina demokratskih zemalja svijeta, već je tu i pečat Međunarodnog suda pravde. Ustav Kosova, važeći zakoni na Kosovu kao i međunarodno pravo i međunarodna praksa ne priznaju pravo jednoj državi da održi referendum na suverenoj teritoriji druge države. Dakle, dosadašnja praksa od 2012. godine je neustavna i kao rezultat toga ne obavezuje sadašnje institucije Republike Kosovo, proistekle iz jasne volje građana izražene 14. februara 2021. godine”, zaključuju kosovski lideri.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply