Connect with us

Kosovo

Državni vrh poručio Kvinti: Dosadašnja praksa je neustavna i ne obavezuje sadašnje institucije

Published

on

Državni vrh Kosova izdao je zajedničko saopštenje nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte i zemalja Evropske unije u kome se navodi da su jasno rekli da otvaranje srpskih biračkih mjesta na Kosovu predstavlja kršenje Ustava i zakona Kosova, prenosi Koha.

“Pored ponavljanja da će građani kosovskih Srba sa dvojnim državljanstvom imati pravo glasa u skladu sa međunarodnim standardima i praksom, odnosno preko pošte i Kancelarije za vezu, institucije su jasno stavile do znanja da će otvaranje srpskih biračkih mjesta na teritoriji Kosova biti jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse”, navodi se u saopštenju predsjednice Vjose Osmani, premijera Aljbina Kurtija i predsjednika parlamenta Gljauka Konjufce.

Štaviše, kako se dodaje “takav čin predstavlja narušavanje teritorijalnog integriteta od strane Srbije u odnosu na nezavisnu i suverenu državu Kosovo”.

“Institucije su pozvale međunarodnu zajednicu da u odnosu na Kosovo primeni iste standarde kao i za bilo koju drugu državu, jer nezavisnost naše zemlje ne priznaje samo većina demokratskih zemalja svijeta, već je tu i pečat Međunarodnog suda pravde. Ustav Kosova, važeći zakoni na Kosovu kao i međunarodno pravo i međunarodna praksa ne priznaju pravo jednoj državi da održi referendum na suverenoj teritoriji druge države. Dakle, dosadašnja praksa od 2012. godine je neustavna i kao rezultat toga ne obavezuje sadašnje institucije Republike Kosovo, proistekle iz jasne volje građana izražene 14. februara 2021. godine”, zaključuju kosovski lideri.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *