Connect with us

Islam

Djeca danas nisu gladna hljeba, već roditeljske ljubavi i pažnje

Objavljeno

-

Naša djeca danas rastu tijelom, a njihova vjera i ahlak se smanjuju, jedu najukusniju hranu, ali su gladna roditeljske ljubavi. Vrijeme sada nije kao nekada.

Onog dana kada zanemariš svoje dijete, znaj da hiljade loših misli napada njegov um, hiljade loših i nemoralnih snimaka napada njegove oči, a hiljade preokupacija zla u odnosu na dobro, napada njegovo vrijeme.

A šta je tek sa onima kojima prođu dani i mjeseci bez savjetovanja, upućivanja i razgovora sa svojom djecom?

Dragi roditelji, znajte da vaša djeca nemaju potrebe za novom odjećom, niti za velikim izdacima, niti pak za ogromnim nasljedstvom, ako ih ne odgajate na ljubavi prema Allahu, ako ne otkrivate područja i izvore dobra u njima i ako to dobro ne razvijate kod njih, te ako ne znate skrivene izvore zla u njima, pa da ga otklonite i očistite.

Ne pravdajte se kratkoćom svog vremena, pa da budete kao onaj koji se sâm sebi ruga i smije. Ashabi su osvajali svijet i pronosili svjetlo islama diljem zemaljske kugle, a zatim nalazili vremena da se vrate svojoj djeci, da usavrše njihov odgoj i da u njihova srca usade vjeru i ahlak.

Nemojte se pravdati prisustvom jednog od vas, jer djeci su neophodni i otac i majka.

Ne pravdajte se nedostatkom vremena zbog borbe za egzistenciju i traganja za opskrbom, jer je mizerna ona opskrba koja svom narodu daje ugojena tijela i loš moral.

Ovo je teško vrijeme, a našoj djeci treba mnogo više od onoga što smo mi dobijali u njihovim godinama.

Stoga se vratite svojim domovima i ispunite živote svoje djece ljubavlju, brigom i bliskošću.

Ostavite svoje telefone i neke svoje poslove zbog tih čistih dječijih duša, i ako treba ostavite cijeli dunjaluk zbog svoje djece, zbog plodova svojih srca.

I znajte da je dova, vaše dobro odgojene kćerke ili sina, nakon vaše smrti, i iz dubine srca izgovorene riječi: ”Allahu moj, oprosti meni i mojim roditeljima!”, bolja od cijelog dunjaluka i svega onoga zbog čega ste bili zauzeti, pa im niste mogli posvetiti potrebno vrijeme.

Piše: dr. Muhamed Ratib el-Nabulsi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić
(Saff.ba)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply