Connect with us

Kosovo

Dalji planovi Adrijane Hodžić i SL: Stvaranje bošnjačkih opština koje bi se pridružile Zajednici srpskih opština

Objavljeno

-

Predsjednica Socijaldemokratske unije, Duda Balje, gostujući na TV Klan kazala je da je upozoravala na plan Srpske liste da ima više poslanika pod kontrolom u Skupštini Kosova, kao i da je taj plan sada gotovo realizovan.

Međutim, prema njenim riječima, ovo nije jedina opasnost za Kosovo koja dolazi od strane Srpske liste, prenosi Klan Kosova.

Balje kaže da Adrijana Hodžić zajedno sa koalicijom Vakat namjerava tražiti formiranje bošnjačkih opština kako bi se kasnije mogle pridružiti Asocijaciji opština sa većinskom srpskom zajednicom.

Srbi (p)ostaju paralelni sistem države Kosovo

“Adrijana Hodžić je rekla da je uslov za glasanje u vladi uspostavljanje nekoliko bošnjačkih opština. U tom smo pravcu naporno radili. Ali plan je da se nakon stvaranja, ove bošnjačke opštine pridruže Asocijaciji opština sa srpskom većinom. Vjerujem da je i koalicija Vakat dio ovog plana. Ove opštine će biti dio paralelnih struktura. Na primjer, u Dragašu, ako se rodi dječak, može mu se izdati potvrda sa srpskim pečatom i može učiti na srpskom jeziku. Isto će uraditi u Rečanu (Prizren) i Vitomirici “.

Balje je za Klan Kosova rekla da očekuje da će albanske stranke ovo pitanje shvatiti ozbiljno, a ne da se bore za puku vlast.

“Nadam se da će država pomoći u ovom pravcu. Koristićemo zakonska sredstva. U fazi smo pripreme žalbe koja će biti predata IPŽP-u, Vrhovnom sudu i konačno Ustavnom sudu ”.

Balje je uvjerena da Hodžićeva ima preliminarni dogovor sa Srpskom listom, pa je dobila puno glasova u opštinama u kojima živi srpska većina i ima tek nekoliko Bošnjaka.

“Mi u Gračanici vjerovatno imamo samo 10 glasova, u Novom Brdu nijedan. Tamo je Hodžićeva dobila mnogo glasova. Ima Srba koji mi pišu na Facebooku i kažu da ne znaju ili nikada nisu vidjeli Adrijanu Hodžić, ali da im je rečeno da glasaju za nju”.

Balje kaže da ima iskustva i da je ozbiljno radila na zaštiti bošnjačke zajednice i da ne misli da će Adrijana Hodžić zaštititi Bošnjake bolje od nje.

“Bila je vrlo bliska Srbima i pomagala im je. Većina Bošnjaka nije čula za to. Čak i u trenutku kada ju je Haradinaj postavio za ministra, to nije bila odluka Bošnjaka. Albanske stranke moraju braniti državu u kojoj žive. Ovo sa opštinama je vrlo opasno. “Bošnjaci će napustiti kosovski sistem. Stvorene su paralelne strukture.” kaže i završava Duda Balje.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply