Connect with us

Kosovo

CIK odobrio novo administrativno uputstvo za registraciju birača iz inostranstva

Objavljeno

-

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) odobrila je novo administrativno uputstvo kojim je utvrđena verifikacija prijave za registraciju birača iz inostranstva, prenosi Reporteri.

Na sastansku CIK-a održanom danas na predstojećim lokalnim izborima utvrđen je rok za prijavu birača iz inostranstva, od 10. jula, do 18. avgusta, 2021. godine.

Član CIK-a iz Demokratskog saveza Kosova Fljorian Duši rekao je da verifikaciju birača u inostranstvu nije neophodno vršiti u svim slučajevima.

Dodao je da je ta odluka donešena jednoglasno i pojasnio je da će CIK verifikovati samo dva odsto podnosilaca prijava odobrenih metodom slučajnog izbora.

“Svi građani Republike Kosovo koji se prijave kao strani glasači neće biti podvrgnuti verifikaciji koja se ranije odvijala putem telefonskih poziva sekretarijata, već samo samo sumnjivih slučajeva, odnosno dva odsto, koj su definisani u Administrativnom uputstvu”, rekao je Duši.

Predstavnik Pokreta Samoopredeljenje Sami Kurteši, zatražio je da se u upustvo uvrsti član koji omogućava ’onlajn’ prijavu podnosilaca zahtjeva u inostranstvu, ali mu je rečeno to nije predviđeno zakonom.

“Mislimo da je to, mehanizam koji bi olakšao rad do mjere koju ne možemo da zamislimo. U tom slučaju ne bi bilo štampanja aplikacija, što bi povećalo njihovu sigurnost, jer se glavni podaci automatski podudaraju sa spiskom birača putem elektronskog sistema“, rekao je Kurteši.

Predsjednik CIK-a Krešnik Radonići je rekao da je uvođenje elektronskog glasanja u administrativno uputstvo protivzakonito.

Predstavljajući elektronsku prijavu sa administrativnim uputstvom za internu proceduru Radonići je rekao da je promena pravila za podnosioce zahtjeva u inostranstvu mješanje u propise što CIK-u nije dozvoljeno.

“Administrativno uputstvo se odnosi na birače na Kosovu, ne možemo ići dalje od toga“, rekao je Radonići.

(Reporteri, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply