Connect with us

Kosovo

CIK: Lista glasača u inostranstvu je overena

Objavljeno

-

Centralna izborna komisija dala je važno pojašnjenje za kandidate koji su se uspešno registrovali kao glasači u inostranstvu.

Portparol CIK-a Valjmir Eljezi rekao je za E.O u pismenom odgovoru da je “proces verifikacije podnosilaca predstavke iz inostranstva putem telefona završen u utorak uveče”.

“CIK je ovjerio konačnu listu birača, uključujući glasače u inostranstvu. Na ovoj listi se nalazi 102.100 birača koji su odobreni od strane CIK-a pošto su ispunili kriterijume, međutim, među biračima postoje i kandidati koje nismo mogli kontaktirati telefonom ili se nisu javili na telefon”, rekao je Eljezi.

Na jučerašnjem sastanku CIK-a, ova institucija je donela važnu odluku za podnosioce zahteva iz inostranstva koji su ispunili kriterijume da se registruju kao glasači u inostranstvu, iako neki od njih nisu bili pozvani ili se nisu javili na telefon.

Predsjednica CIK-a Valjdete Daka izjavila je juče na sastanku CIK-a da ustavno pravo glasa nikome neće biti uskraćeno, zahvalivši dijaspori na interesu da se registruju kao birači van Kosova.

Prema CIK-u, tokom perioda prijave CIK je primio ukupno 130.168 zahteva za registraciju. Nakon procene prijava, odobreno je 102.100 prijava, dok je 28 hiljada i 68 zahtjeva odbijeno.

Razlozi za odbijanje su različiti, ali većina njih 15 hiljada 933 podnosioca je odbijeno zbog toga što su poslali samo obrazac za registraciju, dok je 11 hiljada 164 podnosioca odbijeno zbog toga što nisu dokazali identitet ili ispunili odgovarajuće zakonske kriterijume, niti su prijave za registraciju nisu bile potpisane.

(RTK)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply