Connect with us

Kosovo

Cijene goriva na Kosovu najviše od poslijeratnog perioda

Objavljeno

-

Cijene nafte i naftnih derivata dostigle su najviše cijene od poslijeratnog perioda na Kosovu.

Mogućnosti daljeg povećanja ili smanjenja cijena zavise od zahtjeva upućenih Vladi za smanjenje ili ukidanje akciza i PDV-a na gorivo.

Predstavnici privrede kažu da je to neophodno i da bi se pozitivno odrazilo na građane i privredu.

Rast cijena nafte na Kosovu nastavlja se velikom brzinom, posebno nakon početka rata između Ukrajine i Rusije. Od 1 evra i 54 centa do 1 evra i 67 centi, cijena naftnih derivata varirala je u utorak popodne u Prištini.

I pored promjene cijena, kao posljedica rasta cijena nafte na međunarodnoj berzi, predsjednik Udruženja naftaša Fadil Berjani tvrdi da su cijene na Kosovu jeftinije nego u nekim balkanskim zemljama.

Nakon naglog rasta cijena, u ponedjeljak je predsjednik LDK-a Lumir Abdixhiku rekao da se sadašnja vlada pokazuje nesposobnom da se nosi sa trenutnom krizom. Da bi se situacija prevazišla, preporučio je, između ostalog, smanjenje akciza i PDV-a.

I predsjednik Kosovske poslovne alijanse Agim Šahni za Radio Kosova kaže da bi Vlada trebalo da ukine akcizu na naftu.

“Država Kosovo ima prostora i mogućnosti, a da ne ugrožava državni budžet, da ukine akcizu na gorivo, koja iznosi 35 centi po litru, jer je već određena granica marže od 6% za preduzeća koja prodaju gorivo. I jedno i drugo će uticati na smanjenje cijene. Uzmimo za primjer, ako je danas litar nafte 1 euro i 50 centi, automatski će pasti na 1 euro”, rekao je on.

Šahini kaže da je privremeno ukidanje akciza na goriva neophodnost i da bi se pozitivno odrazilo na građane i privredu.

U trenutnoj situaciji praćenje tržišta je više nego neophodno, rekao je za RTK stručnjak za ekonomska pitanja Ismet Mulaj, koji kao priliku za smanjenje cijena navodi smanjenje akciza i PDV-a.

“Prvi alat je stvaranje količine. Drugi alat je strogo praćenje tržišta goriva. Treći instrument je smanjenje akciza i PDV-a. Na litar nafte plaćamo oko 36 centi akcize, a kada tome dodamo PDV, plaćamo oko 60 centi poreza. Ako se porezi smanje, cijene se automatski smanjuju”, rekao je Mulaj.

Kako bi zaštitila potrošače, Vlada Kosova je prije par dana odlučila da ne dozvoli više od 6% profita za trgovce na malo i 4% za veletrgovce.

(Radio Kosovo)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply