Connect with us

Kosovo

CBK: Banke na Kosovu očekuju usporavanje rasta inflacije

Objavljeno

-

Centralna banka Kosova (CBK) saopštava da su banke na osnovu ankete sprovedene u julu 2023. godine procenile niži nivo inflacije u drugom kvartalu 2023. godine u odnosu na prethodni kvartal i da očekuju još niži nivo inflacije u trećem kvartalu 2023.

“Za 2023. godinu banke očekuju da će nivo inflacije biti 4,8 odsto sa 11,6 odsto koliko je iznosio 2022. godine”, navodi se u Anketi o kreditiranju banaka i inflatornim očekivanjima CBK-a.

Banke očekuju usporavanje rasta inflacije tokom 2023. godine i na osnovu dinamike kojom se kreću cijene u zemlji, prenosi RTKlive.

„Na očekivanja usporavanja rasta inflacije može negativno uticati poskupljenje naftnih derivata tokom posljednjih mjeseci, kao posljedica smanjenja proizvodnje od strane OPEC-a, kršenja sporazuma o izvozu žitarica od strane Rusije, kao i nepovoljni vremenski uslovi, što je rezultiralo manjim prinosom pšenice“, saopštavaju iz CBK.

U trećem kvartalu 2023. godine banke ne očekuju promjene kreditnih standarda ni za jednu od vrsta kredita stanovništvu.

Faktori za koje se očekuje da će pozitivno uticati na kreditne standarde su povećani pritisak konkurencije između banaka i percepcija manjeg rizika kod kolaterala. Banke očekuju povećanje nivoa odobravanja kredita stanovništvu. Konkretno, povećanje stope odobravanja očekuje se od kredita za kupovinu kuća sa niskim pozitivnim indeksom od 0,09 i za potrošačke kredite pozitivnim indeksom od 0,16”, navodi se u izvještaju.

(RTK)