Connect with us

Kosovo

Carina Kosova: Uvećao se uvoz robe iz Srbije

Objavljeno

-

Carina Kosova prikupila je do sada 819 miliona evra ili 30 odsto više nego 2020. Uprkos strožijim mjerama s ciljem sprečavanja širenja kovida-19 koje je uvela vlada, carina očekuje da će do kraja godine prikupiti 1.3 milijarde.

Portparol carine, Adriatik Staviljeci kaže za KP da su u periodu januar-avgust 2021. prikupili oko 200 miliona evra više nego u istom periodu 2020.

„U ovom trenutku kada razgovaramo prikupili smo 819 miliona evra, pri čemu je, u odnosu na prošlu godinu, kada smo bili u istom periodu – 621 milion evra, tj. 31 odsto više. Ali 2020. je bila godina pandemije i poređenje možda nije ni toliko realno kada je ekonomija zatvorena. Međutim, ako pogledamo 2019. godinu, za taj period, i dalje smo 15 odsto više nego 2019. Dakle, u svim aspektima, kosovska ekonomija, ne samo carina, jer svi prihodi ne zavise od carine, već iz perspektive celokupne ekonomije, beleži pozitivan trend. Verujemo da će do kraja ove godine Carina dostići rekord i da ćemo premašiti sa 1.2 milijarde na 1.3”, naglašava Staviljeci.

Očekuje se da će povećanje izvoza na 120 odsto za ovu godinu biti obećavajuće za privredu zemlje, gdje se do kraja 2021. očekuje da dostigne iznos od 650 miliona evra.

Međutim, prema riječima Staviljecija, uporedo s tim, uvoz robe iz Srbije se uvećava posljednjih godina.

„Što se tiče izvoza, očekujemo da će ova godina biti istorijska za Kosovo, da prođe… 650 miliona evra izvezene robe, što se smatra jednim od najpozitivnijih pomaka…Ove godine imamo novca, za razliku od zadnjih godina i porast izvoza, koji podrazumeva da gotovi proizvodi koji završe direktno kod potrošača u svim različitim zemljama sveta. Stoga, to je ono što je uticalo na više prihoda za kosovske izvoznike. Kosovo uglavnom izvozi u zemlje EU kao što su Njemačka i Švicarska, Velika Britanija i SAD. Postoji period kada dolazi do povećanja uvoza iz Srbije, ali možemo reći da su neki srpski proizvodi samo izgubili tržište na Kosovu“, tvrdi on.

Sa druge strane, Carina se suočava sa izazovom – borbom protiv i u sprečavanju krijumčarenja robe.

Njen portparol kaže da ne postoji način u svetu kojim može ova pojava 100 odsto da se zaustavi.

„S punom odgovornošću možemo reći da je Carina pojačala napore da spreči svaki slučaj krijumčarenja robe. Možemo li reći da smo 100 odsto uspješni u sprečavanju šverca? Ne postoji carina u svijetu koja stopostotno zaustavlja šverc. Međutim, carina pokušava da minimalizuje krijumčarenje kako to ne bi uticalo na legalnu ekonomiju ili na redovne uvoznike“, kaže Staviljeci.

Ne očekuje se da će nove, strožije mjere za sprečavanje širenja pandemije kovida-19 imati negativan uticaj na prihode Carine Kosova.

Portparol Staviljeci kaže da iako je prošle godine potpuno zatvaranje imalo negativan uticaj na budžetske prihode, ove godine se ne očekuje da će trend ekonomskih kretanja u pogledu prihoda, uvoza i izvoza imati uticaja čak i sa ovim novim mjerama.

(Gazeta express, Kossev)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply