Connect with us

Kosovo

Butel: Kosovo napredovalo po pitanju vizne liberalizacije, prijem u EU po okončanju dijaloga

Objavljeno

-

Ambasadorka Francuske na Kosovu Mari-Kristin Butel izjavila je da je Kosovo napravilo značajan napredak kada je u pitanju vizna liberalizacija, iako nisu dobili zeleno svijetlo za ukidanje viza tokom francuskog predsjedavanja Savjetom EU, prenosi Reporteri.

On je istakla da se pitanje vizne liberalizacije vratilo na evropski pregovarački sto, da su uslovi povoljniji nego ikada ranije, ali da se mora uzeti u obzir i zabrinutost zbog mogućih migracija.

“Kosovo je napravilo značajan napredak po pitanju vizne liberalizacije. U stvari, diskusije koje su se vodile pod francuskim predsjedavanjem, tokom sastanka Evropskog savjeta 23. juna, postavile su temelje za guranje ove teme napred, uvijek uzimajući u obzir našu zabrinutost u vezi sa migracijama i bezbjednošću. U stvari, pitanje vizne liberalizacije se vratilo na evropski pregovarački sto pod povoljnijim uslovima nego ikada ranije. To je takođe rezultat rada Kosova koje pokušava da bude proaktivnije na međunarodnoj sceni”, izjavila je francuska ambasadorka tokom prijema povodom Dana državnosti Francuske.

Butel se osvrnula i na dijalog Kosova i Srbije navodeći da neće biti moguć ulazak u EU sve dok postoje nerešeni sporovi .

“Rat u Ukrajini podsjeća na hitnost okončanja sporova između dvije zemlje. Ne postoji alternativa dijalogu. Sve dok traje ovaj spor, neće biti moguća integracija Kosova ili Srbije u Evropsku uniju”, naglasila je ona.

(Reporteri, Kosovo online)