Connect with us

Stav

Bursać odgovorio Stanivukoviću: Razmišljanje jednog neočetnika

Objavljeno

-

Dosta pažnje izazvala je izjava gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića koji je komentirajući izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava i uklanjanja inat-crkve iz avlije nane Fate Orlović kazao da se u “svetinje ne dira”.

“Sve institucije Republike Srpske ćute o rušenju crkve u Кonjević Polju. Banja Luka neće!

Svetinje se čuvaju, obnavljaju i grade”, rekao je na sraman način mladi lider koji bi valjda trebao biti budućnost bh. politike.

Ugledni bh. novinar, kolumnista, jedan od najboljih novinara ovog djela Evrope, Dragan Bursać, reagirao je na izjavu Stanivukovića.

“Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković u vezi sa rušenjem bespravno podignutog vjerskog objekta na zemlji Fate Orlović kaže da se u svetinje ne dira. Baš zanimljivo jer je režim čiji je ideološki nasljednik on porušio skoro sve i jednu džamiju na teritoriji grada kojim stoluje. Za razliku od crkve u Konjević Polju, ove džamije, ne samo bile “svoje na svome”, nego su neke poput Ferhadije i Arnaudije uvrštene u popis Svjetsku kulturne baštine. Pa, se ovdje zapravo trebamo zapitati otkud Stanivukoviću, ali ne samo njemu, ta vrsta šizofrenije i selektivnog pamćenja”, pita se Bursać .

Nemoguće je, dodaje Bursać, ne znati šta se dešavalo u Banjoj Luci, prije manje od tri decenije.

“A dešavao se urbicit, kulturocid i elitocid uz etničko čišćenje. Biće da ovdje nije riječ o šizofreniji nego rasizmu i rasističkom ponašanju. Jer džamije su naslijeđe “nižih bića”, “Turaka” i njihovih muslimana. Tako se reinterpretira postojanje Bošnjaka, bošnjaštva i njihovih sakralnih objekta i u RS-u, ali i diljem “srpskog sveta”. Nema sad veze što su oni koji su počinili genocid bili blagosiljani od popova što izgradiše objekat u avliji nane Fate. Oni su svi heroji, nasuprot Bošnjacima i njihovim vjerskim objektima za koje ni pamćenje nije rezervisano. Suštinski ovakav način razmišljanja, razmišljanje jednog neočetnika, Stanivukoviću je jako blizak. Rješenje-denacifikacija od malih nogu. Na žalost 90 posto stanovnika “srpskog sveta” neće ući u ovaj voz otrježnjenja”, zaključio je Bursać.

(Radio Sarajevo)