Connect with us

Kosovo

Bisljimi zatražio od Lajčaka ukidanje sankcija koje je EU uvela Kosovu

Objavljeno

-

Prvi potpredsjednik Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Republike Kosovo, Besnik Bisljimi, ugostio je specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku je razgovarano o napretku i unapređenju implementacije Osnovnog sporazuma.

„Bisljimi je ponovio da se sporazum mora primjeniti kroz pravičan, jednak i izbalansiran plan redosljeda između strana. Potpisivanje sporazuma je garancija za njegovo prihvatanje i implementaciju. S tim u vezi, odbijanje Srbije i pismo premijerke Brnabić prošlog decembra ne doprinose pozitivno duhu dijaloga i punoj primjeni sporazuma. U međuvremenu, kada je riječ o kaznenim mjerama protiv Kosova, Bisljimi je zatražio ukidanje sankcija koje je EU uvela Kosovu i naveo da su one nepravedne“, saopšteno je iz kabineta premijera za informisanje.

U vezi članstva Kosova u Savjetu Evrope, Lajčak je pojasnio da ono nije povezano sa procesom dijaloga, i da su to dva odvojena procesa.

„Zamjenik premijera Bisljimi je objasnio da Uredba CBK o zabrani dinara nije dio procesa dijaloga i da to nije predmet pregovora između strana. Vlada je zainteresovana da obezbjedi nastavak finansijske podrške Srbije kosovskim Srbima u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite. Tokom sastanka pokrenuta su i druga pitanja u vezi sa procesom dijaloga, kao što je napredak u implementaciji energetskog sporazuma sa naglaskom na nekooperativni pristup u pogledu održavanja interkonektivnih vodova, kao i za registarske tablice i telekomunikacije. U vezi sa posljednjim, razmotrena je zabrinutost u vezi sa stalnim kršenjem i mešanjem frekvencija od strane Srbije na teritoriji Kosovo, zabrinutost koju su izneli i ARKEP i KPM“, navodi se u saopštenju.

Bisljimi se takođe osvrnuo na pitanje nelegalnih pasoša KU, na čemu je podvukao da je ovaj prijedlog i dalje nepravedan i da šteti procesu dijaloga.

U zaključku, upoznao je emisara sa koracima koje Vlada preduzima, kao što je podrška dvije hiljade radnih mjesta u četiri opštine na sjeveru, kao i najnoviji izvještaj UNDP-a u kome je utvrđeno povećanje osjećaja sigurnosti među Srbima na Kosovu, sa 15,3 odsto i 33,8 odsto koliko je bilo u prethodne dve godine, na 37,6 odsto, saopšteno je iz kabineta premijera.

(RTK)