Connect with us

Kosovo

Maćedonci: NATO baza u Kučovu poruka za Srbiju i Rusiju

Objavljeno

-

“Otvaranje vazdušne baze NATO-a u Kučovu ima strateški uticaj na cio region Balkana, jer Balkanu obezbeđuje više stabilnosti i bezbjednosti i to je jasna poruka svima onima koji pokušavaju da destabilizuju Zapadni Balkan”. Ovo je izjavio ministar odbrane Ejup Maćedonci na RTK.

„Ovo je od posebnog značaja zbog činjenice da se ova baza nalazi u Republici Albaniji, poznati su odnosi Kosova sa Albanijom, za nas je to važan korak, ali za cio Zapadni Balkan je važan jer pruža veću bezbjednost i obuzdava zlonamernike koji pokušavaju da destabilizuju ovaj region“, izjavio je Maćedonci.

On je, između ostalog, rekao da je ovo poruka za suzbijanje ruskog uticaja u Srbiji i uvjeravanje koje NATO daje zemljama koje pretenduju na članstvo u ovoj organizaciji.

Ministar Maćedonci je dalje rekao da je NATO-u potrebno prisustvo u Albaniji i na Zapadnom Balkanu i u taktičkom i operativnom aspektu.

“Ova baza omogućava avionima NATO-a da izvode operacije u drugim zemljama, poput Bliskog istoka i Mediterana“, naglasio je on.

Govoreći o opštoj bezbjednosnoj situaciji na Kosovu, ministar odbrane je rekao da je situacija u ovom periodu mirna, ali da je, prema njegovim riječima, opasnost veoma realna.

„Rizik je veoma realan, zbog dva ključna elementa, kao što su hegemonija Republike Srbije u odnosu na susede, i razmeštanje vojnih jedinica Srbije na jugu njene teritorije. Dakle, tri od četiri brigade srpske vojske nalaze se u južnom regionu Srbije, a imamo 48 baza koje je Srbija postavila na graničnim linijama sa Kosovom. I sva ta militarizacija predstavlja pretnju Zapadnom Balkanu”, naglasio je Maćedonci.

Ministar je, između ostalog, govorio o dobrim odnosima koje BSK nastavlja da ima sa SAD, pokazujući da se zajedničke aktivnosti nastavljaju, pri čemu je rekao da je poslednja aktivnost bila u februaru.

(RTK)