Connect with us

Kosovo

Bisljimi: I delimičan sporazum s Beogradom pomogao bi Kosovu za priznanje preostalih država EU

Objavljeno

-

Prvi potpredsjednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da će Kosovo narednih dana podneti zahtjev za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, dodajući da je Kosovo spremno za novu putanju, prenosi Koha.

Bisljimi smatra da zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova neće stvarati probleme Kosovu na putu ka EU.

“Pošto je članstvo dugoročan proces, verujemo da ćemo do tada biti spremni da rešimo sve sporove koji su sprečili ove zemlje da priznaju Kosovo i da onda ovo pitanje učinimo nepotrebnim”, izjavio je Bisljimi.

Prema riječima potpredsjednika vlade, dijalog sa Srbijom je važan proces, koji nadgleda Brisel. Povodom normalizacije odnosa, Bisljimi je rekao da bi čak i delimičan sporazum sa Beogrado pomogao da se utre put Kosovu ka EU.

Bisljimi je dodao da postoji put napred nakon što je Brisel nedavno predstavio ažurirani predlog.

“Nadamo se da ćemo vrlo brzo započeti ovaj važan i intenzivan proces posredne normalizacije. Ovo ćemo nazvati osnovnim ugovorom – ugovorom koji može da donese rešenje za većinu sporova između Kosova i Srbije, ali ne mora da znači potpunu normalizaciju. Sama ideja da se napravi ovaj međukorak može biti dovoljna, da pokaže privrženost stranaka tim skeptičnim zemljama – i da ih povede na put priznanja”, rekao je Bisljimi.

(Koha ditor, Kosovo online)