Connect with us

Kosovo

Borelj o situaciji na sjeveru: Blokade su neprihvatljive

Objavljeno

-

Na nedavnu situaciju na Kosovu i blokadu puteva od strane lokalnih Srba na sjeveru zemlje reagovao je i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, koji je pozvao stranke da prevaziđu napetu situaciju.

Borelj je ovu izjavu o Kosovu dao uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU, koji će između nekoliko tema razgovarati o situaciji na severu Kosova.

„Najnovija i uznemirujuća vest je Kosovo. Mislili smo da smo napredovali nakon sporazuma, ali opet su kosovski Srbi odgovorili sa mnogo problema na putevima, blokirajući puteve nakon hapšenja bivšeg policajca kosovskog Srbina. Čak su i granate bacali na policajce. Ovo nije prihvatljivo. Znam da obe strane žele da situacija eskalira, zato želim da pozovem obe strane da to učine“, izjavio je Borelj.

U vezi sa tamošnjom situacijom, on je rekao da je u kontaktu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, sa specijalnim emisarom EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslavom Lajčakom i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Ovo narušavanje javnog reda, ovo nasilje se mora prekinuti i moramo se vratiti dijalogu i prevazići situaciju sukoba na ulicama, stvaranja blokada. Ovo nije način da se postigne dogovor, niti da se nastave razgovori, niti da se postigne dogovor o normalizaciji, za koji smo uključeni”, izjavio je Borelj, prenosi RTKlive.