Connect with us

Kosovo

Bisljimi: Beograd hoće da legalizuje paralelne strukture kroz ZSO

Objavljeno

-

Potpredsjednik Vlade, Besnik Bisljimi (Bislimi), govorio je o sastancima u Briselu sa srpskom stranom.

Rekao je da su na početku u Briselu održani odvojeni sastanci Kosovo-EU i Srbija-EU.

Bisljimi je u objavi na Fejsbuku napisao da su na ovom sastanku, između ostalog, identifikovali 11 sporazuma u kojima Srbija nije ispunila svoje obaveze.

Rekao je da je jedino pitanje oko kojeg njihov položaj i stav nije isti sa EU, vezan za tablice KS.

„Sastanak Srbija-EU održan je u srijedu ujutru i trajao je otprilike 3 sata. Srpska strana pokrenula je pet tema i tvrdila je da kosovska strana nije ispunila svoje obaveze. Trilateralni sastanak Kosovo-Srbija-EU održan je u srijedu u 13:30 i trajao je 3 sata i 20 minuta. Naša strana je ponovo iznjela naše primedbe i nakon nas je srpska strana iznjela svojih pet zabrinutosti, naravno, sa glavnim fokusom na asocijaciju. Kao odgovor na ‘zabrinutost’ srpskog tima, govorio sam i o udruženju“, rekao je.

Prema njegovim riječima, kao odgovor na dio o asocijaciji, prvo su utvrdili nedostatak moralne vrednosti Srbije da traži bilo kakvu primjenu sa kosovske strane, s obzirom na to da oni sami nisu primjenili nijedan sporazum u kom nisu videli korist za Srbiju.

Kaže da je potom nabrojao sve ilegalne paralelne strukture Srbije na Kosovu u politici, bezbednosti, obrazovanju, zdravstvu, ekonomiji i finansijama i dokazao da Srbija vremenom ne samo da nije radila na njihovom iskorenjivanju, već ih je i ojačala. Isto, uključujući i odluke o imenovanjima koja su potpisali ključni pojedinci poput predsjednika, premijera ili predsjednika Skupštine Srbije i problemima sa ilegalnim prenosom novca za njihovo finansiranje.

„Pomenuo sam kompanije koje ilegalno posluju na Kosovu, kao i gradonačelnike nekih opština koji su istovremeno izabrani na lokalnim izborima na Kosovu i finansiraju se iz kosovskog budžeta, a takođe su imenovani za gradonačelnike ‘privremenih institucija’ Srbije na Kosovu. Zaključio sam da ove strukture Srbija ne uspostavlja bez ikakvog razloga, već da imaju za cilj da ih legalizuju kroz asocijaciju. Takođe sam dodao da samo kada nijedna paralelna struktura ne funkcioniše na Kosovu, kada neće biti više ilegalno finasiranje iz Srbije i kada niko u Evropi ne ospori suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, možemo da sednemo i ozbiljno razgovaramo o najprikladnijim modalitetima za zaštitu i unapređenje manjinskih prava, naravno, ako same manjine razmotre da je ovo neophodno, pozivajući se na činjenicu da nakon odbijanja stvaranja asocijacije od strane Ustavnog suda Kosova, nijedan Srbin sa Kosova nije protestovao, već je reagovao samo Beograd“, navodi se u saopštenju.

(Koha, Kossev)