Connect with us

Kosovo

Baraliu: Ne postoje zakonske prepreke da Kurti bude premijer

Objavljeno

-

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti nije mogao da se kandiduje za poslanika u Skupštini Kosova, nakon odluke Ustavnog suda, pa se postavlja pitanje da li će onda moći da bude premijer, piše Lajmi.

Centralna izborna komisija nije potvrdila Kurtija kao kandidata za poslanika, a ta odluka zasnovana je na odluci Ustavnog suda, koja je navela da osobe koje su pravosnažno osuđene za krivična djela u posljednje tri godine, nemaju pravo da se kandiduju na parlamentarnim izborima.

Ali, može li Kurti dobiti mandat za formiranje vlade i utiče li odluka Ustavnog suda kojim je zabranjena njegova kandidatura za poslanika Kurtijevoj nominacija za premijera?

Stručnjak za ustavno pravo Mazllum Baraliu rekao je da je to regulisano zakonskim odredbama, ali prema njegovim riječima, Ustav ni na jednom mjestu ne precizira pitanje kandidata za premijera.

On je naveo da u Ustavu ne postoji prepreka da Kurti bude izabran za premijera.

“Dakle, u Ustavu ne postoji prepreka. U ovom slučaju Albina Kurtija njegova stranka ili njegova koalicija može da imenuje za premijera, a zatim i da bude izabran”, rekao je Baraliu.

Baraliu je rekao da se političke stranke mogu obratiti Ustavnom sudu zbog tumačenja Kurtijeve nominacije za premijera, ali je ukazao da Ustav ne utvrđuje nikakve prepreke.

“Političke stranke mogu se obratiti Ustavnom sudu, ali mora postojati ustavna osnova, a Ustav ne utvrđuje bilo kakvu prepreku da Kurti bude imenovan i izabran za premijera Kosova”, rekao je Baraliu.

Sa druge strane, u javnosti kruže glasine da će se političke stranke obratiti Ustavnom sudu radi ocjene ustavnosti Kurtijevog mandata na mjestu premijera, a do tada je nejasno koji će biti epilog ovog političkog djelovanja.

(Lajmi.net)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply