Connect with us

Kosovo

Balje: Marame su za muslimanke način života 

Objavljeno

-

Poslanica u Skupštini Kosova iz redova bošnjačke manjinske zajednice Duda Balje ocjenila je da je nepravedno administrativno uputstvo Ministarstva obrazovanja koje ne dozvoljava djevojkama da nose marame u školi, prenosi Gazeta ekspres.

Islamska zajednica Kosova i vjernici zatražili su ukidanje jedne od tačaka administrativnog uputstva kojom se uskraćuje pravo na školovanje učenicama koje nose marame, a Balje navodi da su marame za muslimanke način života i nešto prirodno za njih što ne bi trebalo da im se uskraćuje.

“Za njih je to nešto normalno. One ne znaju da žive bez marame, na kraju krajeva imamo djete koje živi sa maramom kod kuće i treba da mu kažemo da ako hoće da se školuje, mora da skine maramu”, rekla je Balje za albanski Juronjuz.

“Marama je za mene simbol pobožnosti i znak velike unutarnje snage, jer žena koja nosi hidžab postaje vidljiv znak islama. Muslimanke zbog svog izgleda sa šamijom se često prisiljavaju da brane ne samo svoju odluku o pokrivanju, već i svoju veru i svoja osnovna prava.
Poštujem i podržavam!
Poštovana Vlado, čega se plašite”, napisala je Balje na Fejzbuku.