Connect with us

Kosovo

Azemi: Povećanje minimalne plate treba biti prioritet nove vlade

Objavljeno

-

Sindikat radnika privatnog sektora na Kosovu (SPSPK) neće poštedeti niti minut novu vladu ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Iz ovog sindikata poručuju da će onaj ko bude nadležan za vladu nastaviti trend protesta, uvijek ako njihovi zahtjevi ne budu ostvareni.

Čelnik ovog sindikata Jusuf Azemi rekao je da će oni biti glasniji i kritičniji prema novoj vladi, jer kaže da se njihov glas pojačava sindikalnom organizacijom.

„Bit ćemo još glasniji jer se glas naše sindikalne organizacije pojačava i već smo zadovoljni organizacijom koju imamo i ni na trenutak nećemo oprostiti nikome. Nismo im oprostili ni u prošlosti ni u budućnosti i mislimo da smo u prošlosti protestirali, razgovarali, postigli i nismo postigli rezultate i nastavit ćemo trend, ne zanima nas ko dolazi i tko ide, za nas je “Važno je da se daju zakonska prava koja pripadaju radnicima iz privatnog sektora, jer je u protivnom vrijeme da kipi”, rekao je.

Azemi je rekao da bi povećanje minimalne plaće trebalo biti prioritet nove vlade.

“Sindikat privatnog sektora na Kosovu uvek ima projekat, program koji se nudi novoj vladi i mislimo da je prioritet prioriteta minimalna zarada koja prima platu od 170 evra. Shvatili smo to kao izjavu bivšeg premijera Kurtija kada je 5. marta 2020. godine rečeno da minimalna plata radnika u privatnom sektoru ne bi trebala biti ispod 350 eura i stavit ćemo je na stol novoj vladi bez obzira ko će biti. “Nakon plate, s kojom se ne može preživjeti, slijedi potpisivanje kolektivnog ugovora koji na neki način opušta odnos između poslodavca i zaposlenog, što je po mom mišljenju neposredan zahtjev zaposlenih u privatnom sektoru na Kosovu” , rekao je za EO.

Dalje, Azemi je rekao da tehnički radnici trebaju biti uključeni u spiskove naknada i njihova isplata treba biti izvršena tačno.

“Kao uslov u trećem rangiranju koji imamo od simulacije tehničkih radnika i simulacije fizičkih radnika na Kosovu nakon juna prošle godine, bivša vlada do sada nije radila u skladu sa pravilima, i odlukama, tako da ćemo zahtijevati da dodatna plata za ljekara, sestare i pomoćne radnike koja tražit ćemo da se to tačno isplati. Pričekat ćemo provedbu sporazuma između Sindikata i ministarstva finansija za dio doplate za tehničke radnike i fizičko osiguranje u februaru, martu i aprilu i ako se to ne učini, onda mislim da će to biti teret za novu vladu “, dodao je .

Dalje, predsedavajući SPSPK, naglašava potrebu za povećanjem inspekcije na radnom mestu, jer kaže da je broj radnika bez ugovora izuzetno visok.

“Stalni zahtjevi koji se uvijek ponavljuju u nekom obliku je poštivanje zakona i kolektivnog ugovora, jer ako se zakon i kolektivni ugovor ne poštuju, sve ovo o čemu do sada govorimo sjeda na mjesto kad uzmemo u obzir jer imamo veliki broj radnika u privatnom sektoru koji rade bez ugovora o radu”, rekao je Azemi.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply