Connect with us

Dijaspora

Axy: Svaka priča ima dvije strane i svaki čovjek ima dvije osobine, dobru i lošu

Objavljeno

-

Sa obronaka Šar-planine, gdje se pjevalo emotivno uz zvuke žice saza i prelijepe melodije, gdje su se pjevale pjesme i kazivale muke i meraci da ostanu emanet i poruka budućim generacijama, od prije 10-ak godina dolazi nam nešto sasvim novo i potpuno drugačije. Tu novu promijenu i način ispisivanja naše historije i trenutnog stanja kroz rep muziku donosi Amel Hodža iz Restelice.

Amel Hodža zvani Axy rođen je 1996. godine u Restelici. Muzikom se bavi od 2012. godine, kada objavljuje svoj prvi album pod nazivom “Nova Godina”.

Nakon pet godina pauze, kada su svi mislili da je odustao i prestao da repuje, Axy se vraća sa pjesmom “Oja šo som”. Nakon povratka ili tajm auta, nastvalja da ređa hitove sa raznovrsnim naslovima: Džeberedžek, Veljiš ti veljim ja, Šabani, Korona, Alfa Romeo i posljednji hit Habil i Kabil.

Axy kroz rep govori o svim temama i problemima sa kojima se današnje društvo susreće. Novom pjesmom “Habil i kabil” direktno upućuje kritiku političarima i iskazuje nezadovoljstvo sadašnjim stanjem koje svi mi posmatramao sa strane. Narodski rečeno Axy gađa i direktno pogađa u cilj.

Axy život ispisuje repom. Zapisuje samo to što se događa i inspirativno ludilo pretvara u stihove (rimu) i na taj način vrlo uspješno uspjeva da ukaže na sve što se događa oko nas. Dobre rime i interpretacije praćene dobrim ritmovima i melodijama, sve više i više mu donose popularnost na našim prostorima i iz dana u dan njegove su pjesme sve slušanije i slušanije.

Posljednji hit “Habil i Kabil” za samo 24 sata imao je 3.500 pregleda. Za ukupno osam dana od kada je pjesma objavljena, preslušana je 23.615 puta.

“Naslov Habil i Kabil je zato što svaka priča ima dvije strane i svaki čovjek ima dvije osobine, dobru i lošu. Sve zavisi od razmišljanja čovjeka i kako postupa prema ljudima. On se odlučuje da li će biti Habil ili Kabil”, kaže Axy.

“Naši politicari su Kabil a mi narod Habil. Iz godine u godinu ubijaju nas na razne načine, djele nas kako žele i igramo kako nam sviraju. Pjesma šalje poruku da pred svaku odluku mora dobro da razmislimo jer postoje vremena kada si jak i imućan, ali dolaze i kada si niko i ništa”, smatra Axy.

Šta da kažemo drugo osim da mu poželimo sreću u budućnosti i da nastavi da nas iznenađuje novim pjesmama i dobrom muzikom.

Pripremio: Jonuz Nemče