Connect with us

Kosovo

Arifi: Do kraja godine polovina stanovništva na Kosovu trebalo bi da bude vakcinisana

Objavljeno

-

Upravljanje pandemijom, vakcinacija najmanje polovine stanovništva do kraja godine, saniranje ekonomske štete prouzrokovane kovidom-19 i uspostavljanje pravnog društva, neke su od hitnih mjera koje je od Vlade zatražila Grupa za pravne i političke studije (GLPS), prensi Koha.

Predstavnica GPLS Njomza Arifi istakla je da bi upravljanje pandemijom trebalo da bude glavni prioritet Vade.

“Vlada bi trebalo da vakciniše polovinu stanovništva do kraja ove godine. Da bi se to postiglo, mora se stvoriti potrebna infrastruktura, uključujući digitalizaciju podataka o datim vakcinama, kako bi ovaj proces bio što transparentniji. Vakcinacija se ne sme vršiti selektivno. Ministarstvo zdravlja trebalo bi da sprovede kampanju podizanja svesti kako bi podstaklo građane da se vakcinišu”, rekla je Arifi.

Govoreći o uspostavljanju pravnnog društva, Arifi je naglasila da bi trebalo unaprediti Zakone o oduzimanju protivpravno imovine.

“Provera u pravosudnom sistemu je prva i najvažnija reforma koju treba započeti odmah, trebali bismo se usredsrediti na pronalaženje modaliteta za uspešnu primenu ovog procesa”, rekla je Arifi.

Takođe članica GPLS Reze Hodža-Žuja ocenila je kao veoma važan napredak u reformi javne uprave. Pozvala je Vladu i da ozbiljno shvati dijalog sa Srbijom.

“Među prvim koracima koje treba preduzeti je restrukturiranje državne uprave. Što se tiče strukture Vlade, usvajanje Zakona o Vladi i dalje ostaje važno, kao i Zakona o platama prema odluci Ustavnog suda. Dijalog sa Srbijom je ključno pitanje i Vlada bi ga trebalo shvatiti ozbiljno. Vlada mora da izradi platformu za dijalog, a takođe je važno i političko jedinstvo”, rekla je Hodža-Žuja.

(Koha ditore, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply