Connect with us

Kosovo

Albanci povećali broj hospitalizovanih poslije odmora, švicarski list im se obratio na albanskom

Objavljeno

-

Poznati švicarski list “Blick” a svojoj naslovnoj strani u štampanim novinama napisao je i nekoliko riječi na albanskom jeziku.

Razlog je poziv na vakcinaciju albanske zajednice koja živi u Švicarskoj, a za koju se izvještava da je povećala broj infekcija COVID-19.

“Molim vas vakcinišite se!”, novine su se obratile Albancima na albanskom jeziku.

Broj hospitaliziranih pacijenata u Švicarskoj nedavno se brzo povećao, kaže Patrick Mathys, krizni menadžer u Federalnom zavodu za javno zdravstvo. Na konferenciji za novinare rekao je da je broj pacijenata s koronavirusom u bolnici 30 puta veći od jula. Prema statistikama, u srijedu je više od 26 posto svih kreveta na intenzivnoj njezi bilo popunjeno pacijentima s COVID-19, koji su znatno mlađi u dobi u odnosu na prvi val.

Bolnice su posebno zabrinute zbog putnika koji se vraćaju sa odmora. Prošle sedmice, glasnogovornik kantonalne bolnice St. Louis. Gallen je za Blick rekao da većina pacijenata nije cijepljena i da su se vratili s godišnjeg odmora.

Prema statistikama, više od trećine hospitaliziranih navelo je da su boravili u zemlji jugoistočne Evrope na odmoru u vrijeme kada su dobili infekciju, uglavnom na Kosovu ili u Sjevernoj Makedoniji.

Lars Haefner, predsjednik Švicarsko-albanskog udruženja, nije previše iznenađen ovim.

“Na primjer, broj infekcija je mnogo veći na Kosovu. Nažalost, tamo se ne poštuju strogo pravila higijene i udaljenosti”, rekao je za Blick.

Švicarski list, pozivajući se na podatke SZO, kaže da je u zemljama Balkana procenat vakcinisanih znatno manji i da postoji nedostatak spremnosti građana.

Prema Haefneru, Albanci na odmoru nisu čitali švicarske medije i bilo im je teško znati o procesu vakcinacije u Švicarskoj. Rekao je i da albanska štampa poziva na vakcinaciju, ali to teško pomaže onima u Švicarskoj.

(Info-ks)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply