Connect with us

Kosovo

Advokatska komora odlučila da bojkotuje Osnovno tužilaštvo

Objavljeno

-

Kosovska advokatska komora (AKK) odlučila je da bojkotuje Osnovno Tužilaštvo u Prištini od 8. februara, piše KosovaPress.

Ovo je odluka Upravnog Savjeta Kosovske advokatske komore, koja je doneta na sastanku održanom u srijedu. U saopštenju za štampu kosovske advokatske komore, kaže se da je to zbog lošeg ophođenja prema advokatima prilikom pristupa Osnovnom tužilaštvu u Prištini.

“Upravni Savjet Advokatske komore Kosova na sastanku održanom 03.02.2021., razmotrio je žalbe koje su podneli advokati, u vezi sa nepristojnim ophođenjem prema njima prilikom pristupa prostorijama Osnovnog tužilaštva u Prištini – tretman koji je započet prije nekoliko mjeseci. I (Upravni savjet) je odlučio da svi advokati Republike Kosovo bojkotuju Osnovno tužilaštvo u Prištini zbog nepristojnog ophođenja prema advokatima prilikom pristupa Osnovnom tužilaštvu u Prištini“, kaže se u saopštenju za štampu.

U saopštenju se dalje navodi da advokati koji moraju da rade u Osnovnom Tužilaštvu u Prištini čekaju u redu sa građanima da uđu u Osnovno Tužilaštvo.

„BOJKOT počinje od 08. februara 2021. od 08:00, ukoliko se ne uklone navedene prepreke, pa su prema ovoj odluci ADVOKATI OBAVEZNI da primene ovu ODLUKU, čije neizvođenje predstavlja ozbiljan disciplinski prekršaj. Razlog za donošenje ove odluke je taj što advokati koji moraju da rade u Osnovnom Tužilaštvu u Prištini, čekaju u redu sa građanima da uđu u Osnovno Tužilaštvo, prolaze skrining i svaki put kada uđu u ovo Tužilaštvo ostavljaju svoj lični telefon. Takođe, za pristup pojedinačnim kancelarijama tužilaca, advokati se ne mogu kretati bez pratnje pomoćnika tužioca, uprkos činjenici da je advokat unapred zakazao ročište“, ističe se u saopštenju.

U međuvremenu, AKK je u vezi sa pitanjem održala nekoliko sastanaka na kojima je zatraženo da se uklone prepreke, prijem advokata u Osnovnom tužilaštvu u Prištini, zajedno sa strankama – „kontrola advokata kroz skrining, kao i za stranke, fizička kontrola advokata, obaveza da telefon ne nose sa sobom“.

(Kossev, Kosovo online)