Connect with us

Kosovo

22 godine od ubistva akademika Fehmija Aganija

Objavljeno

-

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti i predsjednica Vjosa Osmani, u povodu 22. godišnjice od ubistva, odali su počast na grobu akademika Fehmija Aganija, u naselju Arberia u Prištini.

Kurti je rekao da će izmjene u Zakoniku o krivičnom postupku omogućiti krivično gonjenje svih koji su počinili ratne zločine na Kosovu.

Prema njegovim riječima, suđenje u odsustvu pružiće pravdu svim žrtvama.

Agani je izabran za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Kosova 1994. godine, a puni član je postao dvije godine kasnije. Učestvovao je u političkom dijalogu o budućnosti Kosova, radeći sa Ibrahimom Rugovom kao suosnivačem i zamejnikom šefa Demokratskog saveza Kosova (DSK). Postao je vodeći mislilac i politički strateg LDK. Vodio je albanske delegacije na razgovorima koji su vodili tokom rata na Kosovu 1998.-1999. Bio je jedan od glavnih pregovarača Kosova na konferenciji u Rambujeu. Vodeći zagovornik nenasilja i pomirenja osnovao je Forum za etničke odnose sa ciljem poticanja dijaloga između Albanaca i Srba.

Fehmi Agani je marta 1999. godine izbjegao početno pročišćavanje uglednih kosovskih Albanaca iz Prištine koje su izvršile srpske snage, tako što se pet nedjelja krio po kućama u gradu, iskoristivši vrijeme za početak pisanja knjige. Nakon pet nedjelja Agani je zajedno sa porodicom pokušao da vozom napusti Kosovo. Na granici s Makedonijom voz se vratio. Negdje u blizini Kosovo Polja, policija je zaustavila voz i naredila svima da siđu. Različita svjedočenja objavljena u štampi govore kako je Agani odveden ili u autobusu zajedno s drugim albanskim muškarcima, ili sam s policijom unutar privatnog automobila. Njegovo tijelo pronađeno je sutradan po blatnjavoj ulici u blizini Lipljana. Do danas niko nije optužen za Aganijevo ubistvo.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply