Connect with us

Kosovo

Zbog krize izazvane ratom u Ukrajini, Penzioni fond izgubio 90 miliona evra

Objavljeno

-

Kriza u Ukrajini imala je neposredan uticaj na međunarodno tržište, a pogodila je i Kosovski penzioni fond – Trust, koji ima plasirane investicije na finansijskom tržištu u Evropi i SAD, prenosi Ljajmi.

Portparol Trusta Jeton Demi ističe da je vojna intervencija Rusije u Ukrajini uticala na Trust, čija je ukupna vrednost pala oko 4 odsto.

“Imamo smanjenje ukupne vrednosti Fonda za oko 90 miliona evra do sada ili oko 4 odsto. Ali, pošto smo u 2021. rast od 11 odsto ili oko 220 miliona evra, još uvijek nije vrijeme za uzbunu. Sve u našim životima je pogođeno mnogo snažnije od penzionih fondova. Pad vrednosti u ovom trenutku je očekivan za situaciju koju imamo u svijetu”, rekao je Demi.

Univerzitetska profesorka Aljbuljena Kastrati kaže da će Penzini fond neizbežno pretrpeti gubitke zbog rata u Ukrajini. Ona je zatražila od odbora i menadžmenta Trusta da preispitaju odluku o ulaganju u doprinose na međunarodnom tržištu.

“Njihov učinak direktno zavisi od učinka indeksa tržišta na kojima se plasiraju investicije. Neposredno nakon ukrajinsko-ruske krize, sve međunarodne berze u Evropi, Americi, Japanu, Londonu su bile pogođene i većina njih je u padu. Plasman na različitim tržištima treba preispitati”, kaže Kastrati.

(Lajmi, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply