Connect with us

Kosovo

Zastoj u kosovskoj diplomatiji, bez članstva u međunarodnim organizacijama i priznanja

Objavljeno

-

Kosovo i protekle godine nije uspelo da se učlani u međunarodne organizacije, štaviše aktuelna vlada Avdulaha Hotija obavezala se, Vašingtonskim sporazumom, da godinu dana neće tražiti članstvo u međunarodne organizacije uključujući Savet Evrope, Unesko i Interpol, a Srbija da će zaustaviti kampanju za povlačenje priznanja Kosova, piše RTK.

Osim priznanja Kosova od strane Izraela, koje Pokret Samoopredeljenje smatra sumnjivim, izvršna vlast nije uspela da osigura druga priznanja.

Za to se krivi slabo diplomatsko lobiranje. Ministarstvo spoljnih poslova takođe zbog angažovanja političkih militanata u kosovskoj diplomatskoj službi tokom 2020.godine u kojoj su se promenila tri ministra spoljnih poslova Bedžet Pacoli, Gljauk Konjufca i aktuelna ministarka Meljiza Haradinaj Stubla.

Demokratski Savez Kosova (DSK) i Alijansa za budućnost Kosova (ABK) koje su bile deo vlade, opravdavaju nečlanstvo u međunarodnim organizacijama, dok Pokret Smoopredeljenja (PS) i Demokratska partija Kosova ocenjuju kosovsku diplomatiju neuspešnom.

Iz Pokreta Samoopredeljenje Arbreša Krieziu Hiseni ocenila je da je pandemija koronavirusa izazvala zastoj u diplomatiji.

„Nažalost, tokom 2020. godine, u diplomatskom aspektu, imali smo dosta stagnacije kao država. Budući da nije bilo spoljne politike, otkako je vlast preuzela ilegalna vlada, koja nije preduzela konkretne akcije u pogledu te politike i lobiranja za priznanje. Nije došlo do napretka u sferi diplomatije, to znači da je članstvo u međunarodnim organizacijama suspendovano, što je izazvalo veliko nazadovanje u smislu našeg državnog napretka“, rekla je Krieziu Hiseni.

Naglasila je da je jedini potez koji se dogodio u Vašingtonu 4. septembra, koji je pozdravio PS priznanje Kosova od Izraela, do koga kako je navela, nikada nije došlo.

„Izraelska vlada je pala i ne znamo šta se dogodilo s tim priznanjem. Čini se da je tak segment iskorišćen u predizbornoj kampanji“, rekla je Krieziu Hiseni.

Članica rukovodstva DPK Ariana Musljiu Šoši naglasila je da je prošla bila najteža godina u pogledu spoljne politike.

“Uzimajući u obzir pandemiju, kao i ono što je obeležilo Hotijevu vladu, potpisivanje Vašingtonskog sporazuma, kojim je suspendovano članstvo u međunarodne organizacije, takođe, u bilateralnim priznanjima, procenjujem da nije učinjeno dovoljno, jer je postojala prilika za veće lobiranje i za više priznanja”, rekla je Musljiu Šoši.

Pored kritike diplomatske militantnosti, Faton Bisljimi iz DSK je ocenio da je kosovska diplomatija, posebno u posljednje vreme degradirana.

„Posljednji je trenutak za buđenje kosovske diplomatije u interesu države i građana. Što se tiče članstva u međunarodnim organizacijama, treba da budemo svijesni da smo teško postigli bilo kakvo članstvo u međunarodnim organizacijama bez snažne podrške i lobiranja naših saveznika poput SAD i EU. Dodajte tu i vašingtonski sporazum i godišnju pauzu“, rekao je Bisljimi.

Rad ministarke Haradinaj Stuble je ocjenjen aktivnim, ali da su zbog pandemije diplomatski procesi zaustavljeni.

Time Kadrijaj iz ABK je rekla da članstvo u međunarodnim organizacijama zahtjeva temeljnu analizu.

“Prijava za članstvo se ne podnosi ad-hok. Moramo imati pripremu jer smo i za Interpol i za UNESCO zakazali. Potrebno nam je istinsko lobiranje, loša stvar je bila što smo verovali da će zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova glasati za, bez ikakvog lobiranja“, rekla je Kadrijaj.

Dodala je da Kosovo na svakom sastanku traži od EU da proširi svoj uticaj na pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, kako bi ga priznale.

Iz Ministarstva spoljnih poslova se niko po ovom pitanju nije oglasio za Kosova Pres. Za Kosovo je članstvo u bilo kojoj od međunarodnih organizacija i dalje izazov, a postoje i poteškoće u obezbeđivanju novih priznanja.

(RTK, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply