Connect with us

Kosovo

Zajedno sa vakcinom, Kosovari će dobiti i “Covid-19 pasoš”

Objavljeno

-

Tokom februara očekuje se da će Kosovo dobiti 100 hiljada vakcina iz šeme poznate kao “COVAX”, prenosi Reporteri.

Ovo je potvrdilo i Ministarstvo zdravlja, rekavši da se očekuje da će prve doze biti distribuirane na Kosovu u poslednjim nedeljama februara, bez navođenja tačnog datuma.

Prvi kontingent uključivat će 100.800 doza cjepiva AstraZenit, čija učinkovitost prelazi 90 posto i uzima se u dvije doze.

Prije nekoliko nedelja, aktuelni kosovski premijer Avdullah Hoti rekao je da su zajedno sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje Kosova (NIPHK) izradili akcioni plan za vakcinaciju protiv koronavirusa, koji će početi da se primenjuje kada vakcine stignu, što uključuje kategoriju koja je najugroženija od COVID-19, a to su osobe starije od 65 godina i zdravstveni radnici.

Kosovari dobijaju “pasoš COVID-19” sa vakcinom.

Mnoge zemlje u Evropi i svijetu vide “COVID-19 pasoš” kao priliku za povratak u normalu, koju će dobiti svi koji prime dvije doze vakcine, dok je nedavno Albanija najavila da je započela izdavanje ovih dokumenata za sve one koji su vakcinisani.

Očekuje se da će to učiniti i Kosovo, gdje će zajedno s vakcinacijom podijeliti “pasoš COVID-19”.

Iz Ministarstva zdravlja rekli su za “Zeri” da će kosovski stanovnici dobiti takve dokaze nakon što prime dvije doze vakcine.

“Prema planu imunizacije protiv COVID-19, svaka osoba koja se vakciniše dobit će karticu ili kako god se zove da dokaže da je primila obje doze vakcine protiv COVID-19”, rekli su za “Zëri” iz ministarstva zdravlja.

Ministar zdravlja Armend Zemaj izjavio je prije nekoliko dana da se očekuje da se Kosovo ovog leta vrati u normalu, dok je naša zemlja jedna od rijetkih u Evropi koja još nije započela vakcinaciju protiv COVID-19.

“Vakcina dolazi, prioritet vakcinacije biće zdravstveno osoblje i nadamo se da ćemo se vratiti u normalu u zemlji u junu i julu”, izjavio je Zemaj početkom februara.

Podsjetimo, Kosovo je od marta prošle godine registrovalo 62.548 pozitivnih slučajeva koronavirusasa i 1526 smrtnih slučajeva.

(Reporteri)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply