Connect with us

Lokalne

Web portal Gorapress: Deset godina od osnivanja!

Objavljeno

-

Web portal Gorapress proslavio je danas 10 godina postojanja. Tim povodom čitaocima portala obratio se Uzair Hamza, glavni urednik portala gorapress.net, čije vam obraćanje prenosimo:

Poštovani čitaoci, na današnji dan, tačno prije deset godina, nevladina organizacija „Koritnik“ je sa grupom entuzijasta, pokrenula prvi web portal sa prostora Gore, pod imenom gorapress.net.

Od samog osnivanja pa sve do danas, prioritetni cilj nam je bio i ostao isti. A to su prije svega, aktivnosti na poboljšanju informisanja, bošnjačke i goranske zajednice na Kosovu, kao i dijaspori.

Naša zajednica nažalost još uvijek nema dovoljno prostora na državnim medijima, usprkos, garancijama u samom Ustavu Kosova, kao i zakonima o pravima zajednica.

Činjica je da i nakon trinaest godina od proglašenja nezavisnosti Kosova, mi još uvijek nemamo dovoljno prostora na državnoj televiziji.

Iz tog razloga smo se organizovali, jer nijesmo htjeli biti pasivni posmatrači, i dozvoliti da naša zajednica živi u medijskom mraku, koja nije niti smije biti obilježje i karakteristika 21 vijeka.

Dosadašnjim aktivnostima nastojali smo da bar donekle nadoknadimo te nedostatke. Nastojimo da bošnjačkoj i goranskoj zajednici prije svega omogućimo blagovremeno informacije na svom jeziku.

To ćemo činiti i u narednom periodu. Više puta smo javno ukazivali na nepravde i diskriminaciju prema manjinama na Kosovu, i kad god smo procijenili da postoje elementi kršenja prava manjina, uvijek smo javno reagovali i izvještavali širu javnost o tome.

Uprkos svim poteškoćama u radu, bez financijske pomoći od strane državnih institucija, skromna redakcija web portala gorapress, je u proteklih deset godina uspjela da objektivno informiše širu javnost o svim bitnim, kulturnim, političkim, sigurnosnim, i socijalnim, događajima u našoj lijepoj Gori, na Kosovu, kao i čitavom svijetu.

Takođe jedan od prioritetnih ciljeva nam je i danas da objektivno informiramo brojnu našu zajednicu koja se nalazi u dijaspori.

Tokom svog desetogodišnjeg rada izvještavali smo o mnogim bitnim događajima sa prostora Gore. Pokrenuli smo mnoga važna pitanja bitna za integraciju i prava zajednice.

Svojim objektivnim pristupom doprinijeli smo očuvanju dobrosusjedskih odnosa kaka sa našim komšijama Albancima, tako i unutar bošnjačke i goranske zajednice.

Portal gorapress u svojoj desetoj godini postojanja bilježi veliku posećenost a i naviku kod građana da informacije o bitnim događajima koja se tiču zajednice traže na portal gorapress. Nažalost i dalje kod jednog djela građana ne postoji navika da informacije traže na portalu, već se rađe odlučuju da informacije potraže na fejzbuk stranici, pa smo iz tog razloga prinuđeni da važne informacije sa portla djelimo i na fezbuk grupama.

Svojim profisionalnim i timskim radom uspjeli smo da se izborimo za svoje mjesto na medijskom nebu i stvorili naviku kod ljudi da se o svim događajima u Gori informišu preko našeg portala.

Web portal gora pesss bilježi i rast u otvaranju stranica u sklopu sajta. Prošle godine je, prema Google Analyticsu, bilo 6.619.547, otvaranja stranica kao i 38,030,194 klikova.

Bilježi se i znatan rast posjećenosti sajta u inostranstvu. Na osnovu Google Analyticsu, za posljednji mjesec u ovoj godini, na tabeli se jasno vide zemlje iz koje se najviše čita web portal gorapress.net.

Takođe naša je obaveza da sve aktualne informacije koji će imati za cilj da ujedine našu posvađanu i poželjenu zajednicu objavljujemo na našem web portalu.

Svojim objektivnim i nepristranim stavovima nastojasmo da utičemo na lidere političkih partija da svoju politiku ne grade na antagonizmu i podjelama unutar zajednice, da bi na taj način opstajali na vlast. Moramo biti svjesni činjenice da nam je za opstanak na ovim prostorima, potrebno jedinstvo, više od svega.

Koristim priliku da se zahvalim svim našim saradnicima koji su slanjem informacija doprinijeli da naš portal uvijek ima aktualne informacije iz Gore, Kosova a i dijaspore.

Pišite nam, i dajte nam prijedloge da bi vaš web portal bio sadržajniji i bogatiji sa informacijama.

Urednik web portala, gorapress.net

Uzair Hamza

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply