Connect with us

Hronika

Vrhovni sud oslobodio optuženog za ubistvo 24-godišnje žene u Dečanima

Objavljeno

-

Vrhovni sud oslobodio je Nasera Pajazitaja, optuženog za ubistvo Donjete Pajazitaj, novembra 2015. godine, u Dečanima.

Vijest je za “Zakletvu za pravdu” potvrdila portparolka Vrhovnog suda Kosova Antigona Uka-Lutfiu.

“Obavještavam da je krivično vijeće Vrhovnog suda, na ročištu održanom 6. aprila 2023. godine, oslobodilo NP optužbe za ubistvo. Nakon sastavljanja presude u zakonskom roku ista će biti objavljena”, navodi se u odgovoru suda.

Inače, Osnovni sud u Ferizaju je 23. juna 2022. godine, u ponovljenom suđenju, osudio na doživotnu kaznu zatvora Nasera Pajazitaja, optuženog za ubistvo Donjete Pajazitaj u novembru 2015. godine.

Protiv ove presude, Pajazitajevi branioci, advokati Gëzim Kollçaku i Ahmet Tahiri, uložili su žalbu Apelacionom sudu sa tvrdnjom da postoji bitna povreda, pogrešno utvrđivanje činjeničnog stanja i odluka o kazni, prenosi “Zakletva pravde”.

U međuvremenu, tužilaštvo je podneskom predložilo da se tužba branilaca Kollçakua i Tahiri odbije kao neosnovana, a da se osporena presuda potvrdi.

Apelacioni sud je, nakon razmatranja žalbi odbrane, donio odluku kojom je kaznu doživotnog zatvora smanjio na 35 godina zatvora za ubistvo Donjete Pajazitaja, u novembru 2015. godine.

Podsjećamo, ovaj slučaj je dva puta imao epilog u Osnovnom sudu u Peći, gdje je nakon prvog suđenja Pajazitaj proglašen nevinim, a nakon drugog suđenja osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Ali, u oba slučaja, presude je poništio Apelacioni sud, odnosno Vrhovni sud, i predmet vraćen na ponovno suđenje.

Dok je Osnovni sud u Ferizaju 27. maja 2021. godine osudio Pajazitu na doživotnu kaznu zatvora zbog teškog ubistva, dok je Apelacioni sud 29. oktobra 2021. godine vratio ovaj predmet Osnovnom sudu u Ferizaju.

Prvobitno je Osnovni sud u Peći, u martu 2018. godine, oslobodio optuženog Nasera Pajazitaja, zbog nedostatka dokaza, ali je nakon žalbe tužilaštva Apelacioni sud vratio ovaj predmet na ponovno suđenje.

Nakon ponovljenog suđenja, Osnovni sud u Peći je, u martu 2019. godine, optuženog proglasio krivim i osudio na kaznu doživotnog zatvora. Ovu kaznu je potom potvrdio Apelacioni sud u julu 2019.

(BetimipërDrejtësi)