Connect with us

Kosovo

Vitia: Delta soj potvrđen u gotovo 99 odsto novih slučajeva

Objavljeno

-

Ministar zdravlja Arben Vitia nakon sastanka Vlade Kosova rekao je da je u skoro 99 odsto novih slučajeva zaraženih Kovidom-19 prisutna Delta verzija Kovid-19.

On je rekao da su kapaciteti u opštim bolnicama ograničeni, pa su dužni da preduzmu nove mjere u borbi protiv pandemije.

“Delta soj je potvrđen u gotovo 99 odsto novih slučajeva. Dugo smo upozoravali da je novi talas pandemije sa ovom varijantom neizbežan. Sve vrijeme smo znali da samo vakcinacija može da ga uspori. Zbog toga smo povećali kapacitete za vakcinaciju i u relativno kratkom periodu uspjeli smo da damo skoro 650.000 vakcina. Kapaciteti u našim bolnicama su ograničeni i ponavljamo, u trenutnoj situaciji smo dužni da preduzmemo mjere koje se prije svega tiču javnog zdravlja građana”, rekao je on.

Vitia je rekao i da broj vakcinisanih nije dovoljan da se zaustavi nalet delta soja, zbog čega je zamolio građane da se vakcinišu.

“Sa varijantom Delta ni ovaj broj nije dovoljan da zaustavi nalet ovog virusa. Potrebno nam je više pregleda i vakcinacija kako bismo sprečili širenje virusa što je brže moguće. Samo za ilustraciju, prije dve nedjelje imali smo 200 slučajeva, a taj broj se danas povećao deset puta i to pokazuje koliko je ovaj soj zastrašujući”, istakao je Vitia.

(RTK2, RTK)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply