Connect with us

Kosovo

Višaj: Vakcinacija je pravi i jedini način zaštite od pojave novog talasa koronavirusa

Objavljeno

-

Vršilac dužnosti direktora Infektivne klinike u Prištini Arben Višaj upozorava da je delta varijanta koronavirusa prilično opasna i da ima potencijal da se brzo širi, prenosi Gazeta ekspres.

Višaj je dodao da je moguće da se na jesen pojavi i novi talas koronavirusa, dodajući da je vakcinacija jedini način zaštitite.

“Očigledno je da je varijanta delta opasna jer postoji velika verovatnoća da će se masovno proširiti, ali vakcinacija stanovništva je važna kako se tako nešto ne bi dogodilo. Vjerujem da će sa masovnom vakcinacijom talas koji se očekuju biti prihvatljivijeg intenziteta i lakši za upravljanje. Moguće je da se talas pojavi na jesen, ali ako se stanovništvo vakciniše, neće biti istog intenziteta kao ranije“, rekao je Višaj.

On je naglasio da je, ukoliko se poveća broj zaraženih pacijenata i oni se ne povinuju vakcinaciji, jedina opcija zatvaranje.

“Ako imamo veliki broj zaraženih pacijenata i ljudi koji se ne pridržavaju vakcinacije, zatvaranje zemlje bi trebalo da bude opcija. Vakcinacija je pravi i jedini način koji nas štiti od pojave drugih ozbiljnih talasa koji su opisani kod velikog broja bolesnih pacijenata i gubitka života”, poručuje Višaj.

Prema njegovim riječima, neželjeni efekti su tako minimalni u odnosu na koristi koje vakcine donose.

“Vjerujem da postoji razumevanje jer je stanovništvo naše zemlje u najtežim situacijama uvijek donosilo najbolja moguća rješenja. I u ovom slučaju građani će doneti pravo rješenje za vakcinaciju, jer na taj način štitimo sebe i porodicu. Trenutno imamo dovoljno lijekova, ali ako dođe do velikog povećanja broja pacijenata, mogu nastati poteškoće. Zato nam je, da ne bismo imali takav priliv ljudi, potrebna pomoć građana da se vakcinišu”, zaključio je Višaj.

(Gazeta express, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply