Connect with us

Kosovo

Velika Britanija pozvala na prijem Kosova u Savjet Evrope

Objavljeno

-

Kosovu se mora dozvoliti da krene dalje sa članstvom u Savetu Evrope, izjavio je na sjednici Parlamentarne skupštine tog međunarodnog tela predstavnik Velike Britanije Džon Hauel (John Howell).

U debati održanoj na inicijativu Velike Britanije u sjedištu Savjeta Evrope u Strazburu u Francuskoj, Hauel je zatražio da se pitanje članstva Kosova odvoji od napretka u dijalogu Kosova sa Srbijom kojim posreduje Evropska unija (EU).

“Kosovo ne bi trebalo da bude talac u odnosu na napredak u dijalogu koji vodi EU. Treba da pokažemo da je Savjet Evrope odvojen od Evropske unije i da ima sopstvene vrednosti i principe na osnovu kojih se donosi sud”, rekao je Hauel u svom obraćanju.

Albanija, Sjeverna Makedonija i Hrvatska podržale su na sednici članstvo Kosova u Savjetu Evrope, dok je Srbija pozvala članice da odbije zahtjev Kosova.

Kosovo je zahtjev za članstvo predalo u maju 2022. godine.

Srbija se protivi članstvu Kosova u savetu Evrope i drugim međunarodnim institucijama i organizacijama i aktivno vodi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

U tome za saveznika ima Rusiju, koja je zbog invazije na Ukrajinu u martu 2022. isključena iz Savjeta Evrope.

Bez Rusije, dve trećine država članica te organizacije priznaje nezavisnost Kosova. Ako se uzme u obzir da se odluke donose većinom glasova država članica, realna je mogućnost pristupanja Kosova Savjetu Evrope.

(Radio Slobodna Evropa)