Connect with us

Kosovo

Kadriju: Najčeće žalbe potrošača na istek roka proizvoda

Objavljeno

-

Gostujući u Jutarnjem programu RTK2 Fljamur Kadriu iz Agencije za hranu i veterinu kazao je da na Kosovu postoji nulta tolerancija na bezbjednost hrane, a kada je u pitanju kvalitet, tu postoje varijacije. Potrošači su ti koji prate rad Inspekcije za hranu i veterinu, rekao je Kadriu i upozorio potrošače da prilikom kupovine proizvoda obrate pažnju na rok trajanja, deklaraciju prizvoda, kao i ostala svojstva hrane vidljiva golim okom. Istakao je da postoji dovoljan broj sanitarnih inspektora koji vrše kontrolu hrane i kontrolu subjekata koji se bave proizvodnjom.

“Tako da dobijamo sve više žalbi i najčeće se one odnose na istek roka proizvoda, na neku neregularnost u slučaju higijenskih mjera u marketima i u tim slučajevima reagujemo brzo i nakon prijema žalbe naši inspektori vrše kontrolu”, napominje Kadriju.

Kontrolu hrane životinjskog porekla obavljaju veterinsrske inspekcije, napominje Krueziju, dok kontrolu ostalih proizvoda vrši sanitarna inspekcija.

“Tako da malo bolje stojimo sa brojem sanitarnih inspektora. Međutim, to zahtjeva i priroda posla, ima puno privatnika koji se bave proizvodnjom te vrste hrane, tako da ispada da imamo manji broj inspektora, ali smo to rešili tako da svake godine pravimo plan službenih kontrola, gdje se vodi računa o riziku. Ne stojimo loše sa brojem inspektora, ali u pojedinim oblastima imamo manjak, kao u slučaju veterinarskih inspektora, kojih je tridesetak na čitavom Kosovu. Istovremeno smo svesni činjenice da hrana životinjskog porekla predstavlja veći rizik za potrošače”, kazao je on.

Fljamur Kadriju ističe i da su žalbe građana učestale kao i da granična inspekcja na visini svog zadatka kada je u pitanju uvoz hrane, mesa i mesnih prerađevina, dodaje i da se najviše robe uvozi iz zemalja EU.

(RTK2)