Connect with us

Kosovo

Vakcine koje je Kosovo naručilo preko Austrije još nisu odobrene

Published

on

Kosovo je naručilo 600.000 doza antikovid vakcina od njemačkog proizvođača „CureVac“, koja još uvek nije odobrena, piše Koha.

List navodi da je austrijska ambasada u Prištini saopštila da su ove vakcine naručene preko njih.

“U okviru sopstvene narudžbine, Austrija takođe naručuje 600.000 doza vakcine za Kosovo od proizvođača CureVac“, kaže se u odgovoru ambasade.

Hotijeva vlada ranije je saopštila da je obezbedila 535.000 Fajzerovih vakcina, preko Austrije 600.000, ne precizirajući kojim kompanijama pripadaju, a 720.000 putem programa Kovaks.

Kako je saopštila ambasada, sporazum o naručivanju vakcine postigli su ministri zdravlja obe zemlje, iako vakcina još uvek nije odobrena i čeka odobrenje Evropske agencije za lekove.

“Austrijska narudžbina u CureVac proširena je na porudžbinu za Kosovo, dok će isporuka vakcine biti realizovana čim vakcina dobije dozvolu Evropske agencije za lekove“, navodi se u saopštenju ambasade.

Koha je zatražila od kosovskog Ministarstva zdravlja više detalja u vezi sa vakcina ove kompanije, ali ministarstvo nije odgovorilo.

Hoti je na Fejsbuku napisao da je Kosovo poručilo količinu od 1,85 miliona doza vakcina, navodeći da nisu u pitanju ruske vakcine.

“Obezbedili smo 40 miliona evra za vakcine koje dolaze u februaru. Pripremili smo strategiju imunizacije, sa prioritetima za vakcinaciju, počev od zdravstvenog osoblja, hroničnih bolesnika, a zatim i od starijih uzrasta “, rekao je Hoti

CureVac je njemačka biofarmaceutska kompanija koja razvija antikovid akcinu pod nazivom CVnCOV. Fokus kompanije je na razvoju vakcina za zarazne bolesti i lijekova za liječenje raka i retkih bolesti.

Kako je izvestila novinska agencija Rojters, njemačka farmaceutska kompanija Bajer se ovog mjeseca složila da pomogne kompaniji CureVac u razvoju antikovid vakcine koja je u kliničkim ispitivanjima u završnoj fazi i još uvek nije odobrena.

(Koha ditore, Kosovo online)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *