Connect with us

Kosovo

Vakcine koje je Kosovo naručilo preko Austrije još nisu odobrene

Objavljeno

-

Kosovo je naručilo 600.000 doza antikovid vakcina od njemačkog proizvođača „CureVac“, koja još uvek nije odobrena, piše Koha.

List navodi da je austrijska ambasada u Prištini saopštila da su ove vakcine naručene preko njih.

“U okviru sopstvene narudžbine, Austrija takođe naručuje 600.000 doza vakcine za Kosovo od proizvođača CureVac“, kaže se u odgovoru ambasade.

Hotijeva vlada ranije je saopštila da je obezbedila 535.000 Fajzerovih vakcina, preko Austrije 600.000, ne precizirajući kojim kompanijama pripadaju, a 720.000 putem programa Kovaks.

Kako je saopštila ambasada, sporazum o naručivanju vakcine postigli su ministri zdravlja obe zemlje, iako vakcina još uvek nije odobrena i čeka odobrenje Evropske agencije za lekove.

“Austrijska narudžbina u CureVac proširena je na porudžbinu za Kosovo, dok će isporuka vakcine biti realizovana čim vakcina dobije dozvolu Evropske agencije za lekove“, navodi se u saopštenju ambasade.

Koha je zatražila od kosovskog Ministarstva zdravlja više detalja u vezi sa vakcina ove kompanije, ali ministarstvo nije odgovorilo.

Hoti je na Fejsbuku napisao da je Kosovo poručilo količinu od 1,85 miliona doza vakcina, navodeći da nisu u pitanju ruske vakcine.

“Obezbedili smo 40 miliona evra za vakcine koje dolaze u februaru. Pripremili smo strategiju imunizacije, sa prioritetima za vakcinaciju, počev od zdravstvenog osoblja, hroničnih bolesnika, a zatim i od starijih uzrasta “, rekao je Hoti

CureVac je njemačka biofarmaceutska kompanija koja razvija antikovid akcinu pod nazivom CVnCOV. Fokus kompanije je na razvoju vakcina za zarazne bolesti i lijekova za liječenje raka i retkih bolesti.

Kako je izvestila novinska agencija Rojters, njemačka farmaceutska kompanija Bajer se ovog mjeseca složila da pomogne kompaniji CureVac u razvoju antikovid vakcine koja je u kliničkim ispitivanjima u završnoj fazi i još uvek nije odobrena.

(Koha ditore, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply