Connect with us

Kosovo

Usvojene nove antikovid mjere, zeleni sertifikat i dalje neophodan za ulazak na Kosovo

Objavljeno

-

Vlada Kosova donela je odluku da ublaži antikovid mjere u sektoru ugostiteljstva i javnom sektoru, dok je i dalje potreban zeleni sertifikat o vakcinaciji ili potvrda o preležanom Kovidu pri ulasku na Kosovo, prenosi Reporteri.

Kako je saopšteno iz Vlade, odluka o mjerama protiv Kovida -19 zasniva se na proceni stanja intenziteta širenja i kapaciteta zdravstvenog sistema da reaguje na koronavirus.

Odlukom Vlade određeno je da su potrebni dokazi za ulazak na Kosovo, kao što je potvrda o vakcinaciji sa dve doze ili sa jednom dozom Džonson vakcine, ako nije prošlo više od 12 mjeseci od prijema posljednje doze, ili imunizacija jednom dozom i sertifikat sa negativnim PCR testom na Kovid-19 ne stariji od 48 sati.

Moguće je priložiti i dokaz da je osoba preležala Kovid-19 u posljednjih 90 dana, dokaz da je lice primilo treću dozu ili dokaz o negativnom PCR testu na Kovid-19, ne stariji od 48 sati.

Ovom odlukom preporučuje se nošenje maske koja pokriva nos i usta u zatvorenom prostoru, ali je uklonjeno ograničenje korišćenja samo 50 odsto zatvorenih prostora u ugostiteljsskom sektoru.

“Ugostiteljskom službama je dozvoljeno da obavljaju svoju delatnost. Klijenti i ugostiteljsko osoblje moraju da poseduju bilo koji od dokaza o vakcinaciji kako bi im se dozvolio ulazak u zatvorene prostore lokala, u skladu sa relevantnim uputstvom, osim onih mlađih od 16 godina. Svaki sto mora da bude opremljen dezinfekcionim sredstvima koja sadrže najmanje 60 odsto alkohola”, navodi se u odluci Vlade.

Takođe, postoji olakšavanje mera u vezi sa preduzećima i drugim aktivnostima koje se organizuju na Kosovu, pa tako svi zaposleni u javnim ustanovama, centralnim i lokalnim javnim preduzećima, privatnim preduzećima, organizacijama, kao i drugim subjektima, moraju da poseduju jedan od dokaza o vakcinaciji, da bi mogli da uđu u radnu prostoriju.

Dozvoljena su okupljanja u zatvorenom prostoru, skupovi, kulturni događaji, vjerske ceremonije. Takođe dozvoljen je rad biblioteka, sportska dešavanja, kao i rad teretana.

Sjednice Skupštine i Vlade su dozvoljene bez obzira na broj lica, uz preporuku nošenja maski i fizičkog rastojanja od jednog metra između lica.